Naša čitateljka Amela useljava se u nov i prazan stan i tražila je nekoliko savjeta o uređenju kuhinje i ostatka stana. S obzirom na to da Amela preferira minimalizam i želi da on vlada u enterijeru, Lana Barać, stručna saradnica Enterijer.ba, dala je odgovore u tom smjeru, sa nekoliko zanimljivih savjeta.

..................................................................................


Poštovana,

uskoro planiram useliti u nov prazan stan (44 m² - tlocrt stana u prilogu), a Vaši savjeti bi u velikoj mjeri ubrzali useljenje i ugodan boravak u stanu.

S obzirom na to da kuhinja, trpezarija i dnevni boravak čine povezanu cjelinu, zamolila bih Vaš savjet kako najbolje urediti taj dio stana. Konkretno me interesuju prijedlozi koji se odnose na raspored elemenata, kao i na kombinaciju boja u dnevnom boravku i kuhinji.


Preferiram minimalizam, a željela bih da stan izgleda prozračno i vedro.

U kuhinji ću imati ugradbene aparate (mašina za suđe, rerna + ploča), a za frižider bih trebala Vašu sugestiju, da li ugradbeni ili samostojeći kako bi se što bolje uklopio u cijeli prostor. Podne pločice u kuhinji su svijetlosmeđe boje, a zidne boja pijeska.

Kako ne planiram imati trpezarijski stol, trebale bi mi ideje za šank - kako ga najbolje postaviti i iskoristiti prostor te koja boja bi bila adekvatna da bi se uklopila u cijeli enterijer.

U dnevnoj sobi planiram imati slijedeće elemente: ugao za sjedenje, eventualno neki moderni taburei, TV na zidu, neka manja komoda ispod TV-a.

Trenutno u stanu namjeravam živjeti sama, a u budućnosti će biti minimalno 2 osobe.

P.S. nisam planirala raditi dodatne intervencije u stanu (rušenje zidova i slično).

Unaprijed se radujem Vašem stručnom savjetu!


Amela



..................................................................................


Draga Amela,

izuzetno mi je drago što ste mi se obratili za pomoć prilikom preseljenja u novi stan i iskreno se nadam da će Vam moji savjeti biti od pomoći.

Prije svega želim da pohvalim sam raspored prostorija u stanu. Povezivanje dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje u jednu funkcionalnu cjelinu je relativno nov koncept na našim prostorima, a veoma je važan iz razloga pružanja udobnosti i komfora boravka u kuhinji za vrijeme pripremanja obroka, te se na taj način, recimo, možemo istovremeno posvetiti ćaskanju sa prijateljima koje smo ugostili u dnevnom boravku.


Uklopite šank sa kuhinjskim elementima

Između dnevnog boravka i kuhinje savjetujem Vam ugradnju pomenutog šanka, koji ujedno može da bude i radni dio kuhinje. Ukoliko već posjedujete kuhinjske elemente, određene boje i materijala, preporučujem Vam da pokušate da uklopite šank sa njima.

Od boja ste spomenuli svijetlosmeđu i boju pijeska, koje su izuzetno dobar izbor za prostor kuhinje i trpezarije jer obje u sebi sadrže primjese narandžaste, koja se savjetuje kao najčešći dobar izbor za koloristički tretman ovih prostorija.

 

Za minimalizam – tople tonove kombinujte sa bijelom

S obzirom na to da ste spomenuli kako volite minimalizam, savjetujem Vam da prilikom izbora namještaja obratite pažnju na teksturu i finalnu obradu površina, pri tome vodeći računa o perfektnosti detalja.

U zavisnosti od toga da li preferirate prirodne materijale, poput drveta, pamuka, pletiva, kože, savjetujem Vam uklapanje zemljanih, toplih, braon i bež nijansi sa bijelom bojom (zbog čega će stan izgledati prozračno i vedro, baš kako ste naveli u svom pismu).

Kako biste razbili monotoniju možete da uvedete zanimljive detalje poput barskih stolica, interesantnog oblikovanja i boje, u zavisnosti od Vašeg ličnog senzibiliteta.

Kao radnu površinu šanka možete da izaberete drvenu ploču zanimljive prirodne teksture, svjetlije ili tamnije nijanse. Također bi se dobro uklopile i nijanse hrđe, tamne čokolade ili čak crna ploča visokog sjaja.

Na Vama je da otkrijete pravu mjeru.


Ugradbeni ili samostojeći frižider – nema loše opcije

Što se tiče savjeta o nabavci frižidera imate dvije opcije. Ukoliko se odlučite za ugradbeni frižider, on će se bolje uklopiti sa ostalim kuhinjskim namještajem, ne kvareći pri tome fluidnost prostora i ne prekidajući ga.

Međutim, samostojeći frižider, također nije loša opcija. Njega ćete uvijek moći da pomjerate i eventualno uklapate u neki drugi prostor. Osim toga, na današnjem tržištu postoje mnogobrojne varijante i opcije po pitanju oblikovanja i materijala, čime možete da postignete stvaranje akcenta u prostoru ili njegovog potpunog uklapanja.

U bilo kojem od ova dva slučaja nećete napraviti grešku.


Akcenat na detaljima i rasvjeti

Što se tiče dnevnog boravka, rukovodite se mišlju da ukoliko optički želite da proširite prostor, zidove treba da ofarbate svjetlijim tonovima. Namještaj bi također trebao da bude svjetlijih nijansi, a akcente potražite u ukrasnim jastučićima, elegantnim prekrivačima, pomenutim modernim tabureima, slikama na zidu i slično.

Također ne zanemarujte ni rasvjetna tijela. Izbor dobrog osvjetljenja uveliko doprinosi stvaranju tople kućne atmosfere. Nećete pogriješiti odlučite li se za upečatljivu lampu elegantnog i svedenog dizajna, koja može dodatno da oplemeni Vaš životni prostor.

Kombinacija boja može da varira u zavisnosti od toga da li preferirate hladnije (poput različitih valera sive, kao boja bijele kave, boja leda i slično, zatim mint, smeđe, sa mogućim akcentima u nekoj čistoj osnovnoj boji) ili toplije tonove (poput žutih, narandžastih, bež nijansi i pastelnih toplih boja).


Francuski ležaj za spavaću sobu

U spavaćoj sobi Vam predlažem nabavku francuskog ležaja, budući da imate sasvim dovoljno prostora. Ostatak rasporeda možete vidjeti na priloženoj skici. Savjetujem Vam postavljanje ormara duž zida iza vrata i noćne ormariće ili police pored kreveta.

Za kraj Vam predlažem neke od primjera sa interneta koji Vam mogu poslužiti kao inspiracija u opremanju stana.

Ne zaboravite da se minimalizam u enterijeru ne postiže sa lakoćom, iako na prvi pogled može da zvuči tako. Veliku pažnju savjetujem da posvetite detaljima i ne zaboravite da specijalan pečat prostoru date nekim ličnim sitnicama. 





Srdačan pozdrav,

Lana Barać, d.i.a
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Izvori fotografija:

designattractor.com
wonotirto.com
skonahem.com
theluxhome.com
flickr.com

 

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.