Naš čitalac Vladimir posjeduje objekat čija prvenstvena namjena nije bila označena za klasično stanovanje. On želi da prostor prilagodi četveročlanoj porodici te se za pomoć obratio Jeleni Kačar-Žarić, stručnoj saradnici Enterijer.ba. Jelena je izradila dva rješenja i predstavila svoje ideje.

..................................................................................

Poštovani,

na Vašem portalu Enterijer.ba vidim da nesebično dijelite besplatne arhitektonske savjete pa Vam se stoga obraćam s mojim problemom, u nadi da ćete mi htjeti pomoći.

Posjedujem objekat od 100 m² (dimenzija 5 x 20 m). Objekat ima prizemlje i kat i nema nikakvih pregradnih zidova ni u prizemlju ni na katu. Objekat je smješten u smjeru istok-zapad, a sjevernom stranom je okrenut prema susjednom dvorištu i na toj strani ne bi trebalo biti velikih prozora.

Ne postoje nikakve stepenice za gornji kat. Prije svega, htio bih naglasiti da postoji mogućnost nadogradnje (na slici 1 označeno slovom A) koja bi poslužila kao ulaz u prizemlje i vanjsko stepenište za kat (dimenzija cca 2 x 3 m).

U prilogu (slika 2) Vam šaljem i kako sam zamislio da bi objekat trebao izgledati s tom, za sada neizgrađenom, nadogradnjom.

Zbog specifične gradnje (objekat je bio namijenjen za sasvim neke druge svrhe) koja uključuje relativno nizak strop u prizemlju i prizemlje u nivou sa zemljom, htio bih smjestiti stambeni prostor samo na katu, a prizemlje iskoristiti za dodatne prostorije (nazovimo ih luksuzne) čiju gradnju si ne bih mogao priuštiti da gradim kuću od temelja. Mlad sam i nemam za sada obitelj, ali recimo da je taj stambeni prostor na katu namijenjen za četveročlanu obitelj. Ne želim ulaziti u arhitektonska rješenja, ali odvodi (kuhinja i WC) s kata ne moraju ići kroz prizemlje već se mogu spustiti i s vanjske strane sjevernog zida.

Dakle, molio bih Vas za idejno rješenje rasporeda prostorija.


Zahvaljujem Vam se unaprijed i srdačno Vas pozdravljam!

Vladimir Farkaš

..................................................................................

Poštovani!

Prije odgovora, želim da Vam se zahvalim što ste prepoznali kvalitet Enterijer.ba tima i ukazali nam povjerenje. Nadam se da ćete biti zadovoljni prijedlogom idejnog rješenja za Vaš stan.

Predstavit ću dva rješenja koja se razlikuju u poziciji stepeništa.





Izduženost osnove (20 m x 5 m) uslovila je da se organizacija stana definiše zoniranjem dnevne i noćne zone, tako da se izbjegne prosto nizanje neophodnih prostorija.

Dnevnu i noćnu zonu razdvaja prostor za radni kutak.

Ovakvom organizacijom ostvaruje se fluidnost prostora, sa uravnoteženim, funckionalno različitim zonama. Kada su u pitanju boje, moj savjet je da dominira bijela boja koja se dopunjava akcentima u boji. Stan će izgledati prozračno i moderno .    



 

Dnevna zona

Čine je kuhinja, trpezarija i dnevni boravak. Kuhinja se izdvaja kao cjelina za sebe. Kako je sagledljiva iz dnevnog boravka, moj prijedlog je da kuhinja bude razigrana, moderna i drugačija od kuhinja na koje smo navikli. Kuhinja ne mora nužno imati dva paralelna reda elemenata. Kombinacija polica sa punim elementima sa osnovnom bijelom i akcentima u boji učinit će kuhinju centralnim motivom u enterijeru Vašeg stana.     

Trpezarija se svodi na sto za ručavanje, koji svojom dispozicijom prati izduženost osnove. Dnevni boravak možete definisati ugaonom garniturom ili sa dva elementa (dvosjed i trosjed) različitih boja. Siva i boja čokolade su moji prijedlozi kada je boja garniture u pitanju. Bijeli zidovi se mogu obogatiti policama, uramljenim fotografijama ili slikom.Također, zanimljiva tapeta može upotpuniti kompletan enterijer dnevne zone.





Radna zona

Organizovana je na prelazu dnevne u noćnu zonu. Čine ju modularne police i radni sto povezani u jednu manju cjelinu. Dispozicija stepeništa definisat će način organizacije radne zone. Hodnik iskoristite za police za knjige i ostale sitnice. Kako je hodnik sagledljiv iz dnevne zone, i njegovom uređenju treba posvetiti pažnju.





Noćna zona

Iako ste naveli da biste htjeli dvije manje dječije sobe, moj prijedlog je jedna veća dječija soba. Ovaj prijedlog je uslovljen širinom od 5 m te pozicijom hodnika. Smatram da je lakše organizovati jednu veću sobu punu svjetlosti za dvoje djece, nego da imate dvije male sobe. Policama ili radnim stolom se unutar jedne sobe mogu vizuelno razdvojiti prostori za dvoje.

Srdačan pozdrav,

Jelena Kačar Žarić, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba

Izvori fotografija

www.lago.it
www.distroarchitecture.com
www.freshome.com
WWW.officemagz.com
www.hometrendesign.com



I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.