Kada se u stanu nalaze komadi namještaja koji imaju jarke ili jednu izražajnu boju, potrebno je odlučiti sa kojim nijansama ukombinovati ostatak namještaja. U ovom slučaju, Jasmina Imširpašić, stručna saradnica Enterijer.ba savjetuje sivu, crnu, tamnosmeđu ili bijelu.

..................................................................................

Poštovani!

Imam trosjed u kombinaciji živocrvene i tamnocrvene boje (sjedala i naslon su kombinacija živocrvenih i tamnocrvenih širih pruga a naslonjači za ruke su živocrveni).

Molim vas da mi date savjet, koje i u kojim bojama da stavim zavjese i regal. Dnevni boravak je spojen sa kuhinjom koja je bijele boje, gdje dolazi do izražaja srebrni frižider.

Unaprijed hvala!


..................................................................................


Poštovana,


dnevni boravak je mjesto u kući, stanu, gdje se provodi najviše vremena sa porodicom i prijateljima. Pošto je namjena dnevnog boravka prvenstveno opuštanje i uživanje, tako i boje u prostoru moraju biti usklađene sa tim funkcijama.



 

Siva za neutralizaciju

S obzirom da Vam je dnevni boravak spojen sa kuhinjom koja je bijele boje i u kojoj dominira srebrni frižider, a u dnevnom boravku je trosjed kombinacije živocrvene i tamnocrvene boje, prostor je potrebno neutralizirati i umiriti, jer crvena i bijela boja daju prostoru veliki kontrast.

Savjetujem da prostor kombinujete sa bijelom bojom, ali sa notama sivih tonova, koje će prostoru dati jedan miran osjećaj.



Dodajte crnu ili tamnosmeđu

Pored sive, koja će dati mirniji ugođaj, i koja će se uklopiti i sa srebrnim frižiderom, sivu možete kombinovati sa crnom, ili tamnom smeđom bojom.

Tako regal može biti u bijeloj boji, sa kombinacijom sive, ili u sivoj boji sa kombinacijom ili tamnosmeđe ili crne boje, ili čak kombinacija sivo-bijele boje sa jednom od ove dvije boje.



Detalji u bijelo-sivoj

Detalji, poput zavjesa, tepiha, slika, ukrasnih jastučića... mogu biti bijele, sive ili kombinacije te dvije boje, kao i detalji poput vazne, lampe, lustera...

Ukoliko regal ima neku smeđu ili crnu nijansu, dopušteno je da poneki detalj bude u toj boji.

Predlažem da zidove bojite u čisto bijelo, jedino neki manji dio zida možete obojiti u toplu sivu.





Crnu, bijelu i tamnosmeđu boju treba koristiti što manje, kako prostor ne bi bio suviše u kontrastu, a sivu boju što više kako bi umirila prostor.

Na fotografijama možete vidjeti poneki primjer, a također tu su i web stranice koje Vam mogu dati neke nove ideje.

Za sva pitanja stojim na raspolaganju.

Lijep pozdrav

Jasmina Imširpašić dia
Stručna saradnica Enterijer.ba
E:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Izvor fotografija:

www.designideasblog.com
www.modecodesign.com
www.archzine.org
www.kunzdesign.com
www.hompic.com
www.beautyhomedesigns.com

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.