Dnevni boravak našeg čitatelja ima veliku garnituru za sjedenje koja ometa uređenje ostatka sobe i oduzima dosta prostora. U želji da promijeni i kupi novi namještaj, prvo se konsultovao sa Lejlom Ćehajić, stručnom saradnicom Enterijer.ba. Evo kako ga je Lejla savjetovala.

..................................................................................



Poštovani,

pišem vam u nadi da ću dobiti nekoliko ideja ili savjeta kako da posložim dnevni boravak u mom malom stanu. Trenutno u njemu imam preglomaznu ugaonu garnituru koje se definitivno što prije moram riješiti jer zauzima doslovno više od 1/4 dnevnog boravka. Revoltiran nefunkcionalnošću garniture pokušavam smisliti kakav namještaj kupiti i kako ga smjestiti a da dnevni boravak ne bude prenatrpan, ali da ujedno bude udoban za boraviti.

Šta god da sam zamislio i pokušao smjestiti (virtuelno) u njega nikako ne mogu da uklopim, valjda zbog otvora: ulazna vrata, otvor prema maloj trpezariji i kuhinji i prozor. Uz navedenu gromadu, u njemu je komoda (165x50x55) i stolić (80x60x45) koje bih htio zadržati. Tu je i radni sto (140x70x77) kojeg ne bi bilo loše zadržati, ali ne pod svaku cijenu.

Generalno, volio bih da je dnevna soba ugodna za boravak i opuštanje uz malo društvo, gledanje TV-a, čitanje, ali da ima i radni kutak. Trenutno u stanu živim sam, vjerovatno ne još dugo. Stan je ne tako davno adaptiran i ne bih se rado upustio u tako nešto ako baš ne bih morao.

Nadam se da vama neće biti preteško rješavanje ove, za mene nerješive enigme.

Uz srdačan pozdrav,

unaprijed zahvalan Adi

..................................................................................


Poštovani Adi,

zahvaljujem se na ukazanom povjerenju da savjet potražite upravo od našeg tima. Također mi je drago što ste Vaš upit precizno i jasno definisali te poslali adekvatan prilog.

S obzirom na to da se radi o prostoru koji je nedavno renoviran i koji u skorije vrijeme ne bi trebao biti dorađivan, upravo izborom odgovarajućeg namještaja, možete stvoriti adekvatan ambijent za druženje, odmor, čitanje, ili rad.


Namještaj koji zadovoljava svakodnevne aktivnosti

Kako naprijed navodim, a naglašeno je i u mailu, izbor namještaja treba biti takav da može da zadovolji neke od ovih funkcija, ili možda čak da jedan komad namještaja zadovoljava više funkcija odjednom. Čini mi se da to otvara dosta mogućnosti za uređenje dnevnog boravka. Prednost Vaše dnevne sobe je upravo što, za naše standarde, nije isuviše tijesna. Mana bi joj bila, kako ste i Vi uočili postojanje otvora na tri od četiri strane.

Jedna varijanta bi bila da zadržite komodu i radni sto, a namještaj biste pozicionirali uz zid koji nema otvora. Na taj način komunikacioni koridor ka prozoru te trpezariji i kuhinji bi bio slobodan. Ne zaboravite da Vam je prozor jedini izvor prirodnog svjetla u dnevnoj sobi, te ukoliko se odlučite radni sto postaviti malo dalje od prozora, svakako nedostatak prirodnog svjetla nadoknadite vještačkim.


Modularne fotelje

Najveći problem u Vašem dnevnom boravku je taj što trenutno u njemu imate preveliku garnituru za sjedenje. Moj prijedlog bi bio da razmislite o nekim modularnim foteljama, ili garniturama za sjedenje. Tako biste postigli da u zavisnosti od funkcije koju poprima, soba dobije i drugačiji razmještaj. Kako vidim da se radi o stanu koji ima i dodatnu sobu (pretpostavljam spavaću) u tom slučaju Vam ovakav namještaj može poslužiti i u slučaju da boravak (ukoliko je neophodno) posluži i kao spavaća soba za goste.


3D prikazi dnevne sobe

Na slijedećim trodimenzionalnim prikazima možete vidjeti nekoliko različitih organizacija dnevnog boravka sa istim komadima namještaja. U organizaciju je uključen radni sto, komoda i mali stolić (namještaj koji već posjedujete, i koji biste rado zadržali). Iako ne poznajem izgled Vašeg namještaja, svojim gabaritima na skicama odgovara dimenzijama koje ste naveli u mailu. Svaka od navedenih dispozicija ima svoje prednosti i mane, a na Vama je da odlučite koja najbolje odgovara Vašim potrebama. Čini mi se da je najveća prednost ovakve ideje polifunkcionalnost te dinamika koja se stvara u prostoru različitim organizacijama tokom dana.







U prilogu Vam šaljem nekoliko interesantnih ideja polifunkcionalnog namještaja. Možda baš u nekoj od njih prepoznate i budući namještaj Vašeg dnevnog boravka.

Srdačan pozdrav,

Lejla Ćehajić, d.i.a.
Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Izvor fotografija:


www.designtopnews.com
www.designbuzz.com
www.weburbanist.com
www.fruitimage.com

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.