Adna Ahmedić, stručna saradnica Enterijer.ba dala je nekoliko prijedloga kako urediti vrt, te kako prostor dnevne sobe orijentisati tako da posjeduje dodir sa eksterijerom i prirodom. Jedna od mogućnosti jesu i visoki stakleni portali.

..................................................................................

Cijenjeni,

u prilogu Vam šaljem crteže iz projekta nadogradnje koju bi želio izvesti. Budući da se radi o idejnom projektu moguće su i izmjene na izgledu pročelja i strana kuće s obzirom na prozore i pozicije za ulaz.

Sobe su sada predviđene prema istočnoj strani, a izlaz u donjoj etaži moguć je u vrt, odnosno prema zelenom pojasu koji je u nastavku vrta i voćnjaka. U ideju možete uključiti i uređenje ispred kuće prema vrtu, s obzirom da do zelenog pojasa ima 8 m i u sklopu kojeg se nalazi postojeći voćnjak i travnjak u dužini od 40m. Širina parcele je 11.50m.

Orijentacija objekta istok- zapad; Remete s pogledom prema Bukovačkoj cesti.

Prostor sa zapadne strane (kuhinja i blagovaona) treba imati krovne Velux prozore.

Molim Vas da mi predložite vašu ideju za unutarnji raspored prostora i prostorija.

Volio bih vidjeti i vaš prijedlog za ideju oko uređenja ili organizacije ulaznog dijela u kuću koji obuhvata prostor za odlaganje kaputa i sl, te dnevnog boravka. Prostor predviđa podno grijanje sa instalacijom grijanja i tople vode iz susjednog objekta.

Predlažem eventualne manje barijere između kuhinjskog dijela i prostora za ručavanje s tim da je ipak sve otvoreno.

Uz srdačan pozdrav unaprijed zahvaljujem na vašoj pomoći!

Zlatko Pavičić
..................................................................................

Poštovani gospodine Zlatko,

Prije svega, željela bih da Vam zahvalim što ste nam se obratili za pomoć, ali moram napomenuti da mi ne radimo kompletne projekte, već smo tu samo kako bi našim čitaocima pomogli besplatnim savjetima.

Može se primjetiti da Vam je stručno lice već radilo idejno rješenje kuće, te je obratilo pažnju na sve bitne stvari koje se tiču funkcionalnosti prostora i estetike. Mislim da je u ovom slučaju iskorišten svaki prostor, te da se idejni tvorac ovog projekta zaista potrudio da izvuče maksimum iz kuće ovih gabarita.

Ulazni hol je teško pozicionirati s obzirom da je cijeli prostor zamišljen kao jedinstvena cjelina. Međutim, predlažem Vam da u samom ulaznom predprostoru (vjetrobranu) organizujete prostor za odlaganje cipela i odjeće, kako ne biste narušili jedinstvenu cjelinu koju tvore kuhinja i trpezarija, ali i dnevni boravak.






Dnevni boravak sa pogledom

Dnevni boravak je na nižoj visinskoj koti za razliku od kuhinje i trpezarije, što je veoma dobro rješenje, jer na taj način možete otvoriti staklene portale, kako biste dobili više prostora za boravak u ljetnom periodu, a i ljepši pogled na baštu i voćnjak.

Preporučila bih Vam da uz pomoć svoje mašte opremite prostor onako kako Vama to odgovara (kuhinja u jednoj liniji, u obliku slova L ili U, sa šankom ili bez, sa kaminom...).

Stepenice koje vode do spavaćih soba i dnevnog boravka mogu biti čelične koje će Vašem domu dati dozu modernizma, ali i ektravagancije. Također, veoma dobar spoj je čelik-drvo i kao što možete vidjeti na sljedećim fotografijama.  Čelik daje dozu elegancije i moderog,  a drvo osjećaj topline i humanosti.





Poželjan prirodni hlad u vrtu

Uređenje bašte i voćnjaka uveliko zavisi od Vaših zahtjeva i potreba. Ukoliko mnogo vremena provodite u bašti, tokom ljetnih mjeseci, neophodno je da imate prirodan hlad u kojem bi se nalazio prostor za sjedenje. Hlad možete postići i na drugi način, praveći drvenu konstrukciju (kao na primjerima) koja će Vam uz pomoć biljki penjačica, biti ugodan prostor za boravak ljeti.





Nadam se da sam Vam uspjela pomoći savjetima, a ukoliko želite idejno rješenje, molim da se obratite našoj redakciji, odnosno Bela Vida studiju: +387 33 264 660 ili putem This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
S  poštovanjem,

Adna Ahmedić, mr.arh
Stručna saradnica Enterijer.ba

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.






Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.