Nosivi zidovi u stanu našeg čitatelja Adnana nakon renoviranja prilagođeni su ostatku enterijera uz pomoć rigipsa i rasvjete. Ulaskom u stan, naglasak je baš na tom dijelu, te je Adnan od stručne saradnice Enterijer.ba Amine Prašo zatražio savjet o uređenju ostatka prostora i samoj organizaciji namještaja.

..................................................................................



Poštovana Amina,

u prilogu Vam šaljem slike dnevne sobe i tlocrt sa tačnim dimenzijama. Molim Vas, malo pogledajte pa mi dajte svoj komentar.

Problem je na koji način popuniti ovaj prostor, gdje smjestiti sofu ili sjedeću garnituru, gdje TV, komodu, čime upotpuniti “ugao sa rasvjetom” koji je dio za sebe, soba u sobi. Naime, taj dio je služio kao terasa, međutim, renoviranjem je prema tom dijelu proširena dnevna soba, ali su ostali i dalje nosivi zidovi koji se nisu smjeli rušiti. Tu je urađen rigips i rasvjeta (može se vidjeti na slikama), pa sada taj dio nekako baš “strši”. U cijelom dnevnom boravku, naglasak je baš na tom prostoru, posebno kada se upale svjetla.





Svi prijedlozi i sugestije su dobrodošli, a svakako bih volio kada biste izašli na “teren” i došli na lokaciju, ukoliko već slike ne mogu pomoći.

Hvala Vam.

Ja sam Vašu kontakt adresu pronašao upravo preko portala Enterijer.ba, želeći profesionalnu saradnju. Druge, nažalost, nisam pronašao.

Lijep pozdrav
Adnan



..................................................................................


Poštovani Adnane,


Vaš dnevni boravak je dovoljno velik da možete kombinirati dva prostora u njemu. Uz kamin bi dobro bilo ubaciti prostor za sjedenje, da možete uživati u ugođaju vatre. Lijep efekat ste postigli ubacivanjem kamena oko kamina. Neka Vam i sjedeća garniture bude u tom istom sivom tonu, naravno uz dodatak neke boje zavisno od željenog efekta. Na slikama koje slijede možete vidjeti još neke primjere za uređivanje ovog prostora.





Bijela ili dinamične boje

Ukoliko želite smiraj u Vašem dnevnom boravku, što je preporučljivo jer u njemu provodite najviše vremena, onda nastavite sa detaljima u bijeloj boji, a ukoliko želite neke posebne dinamične boje, možete izabrati detalje u crvenoj, narandžastoj, ljubičastoj itd.

Kada planirate boje koje će krasiti Vašu prostoriju, onda neka to zaista i rade. Nemojte stavljati više od dvije boje, s tim što je uvijek nijansiranje dozvoljeno. Ukoliko se nađe više boja u jednoj prostoriji koje nemaju zajedničku nit, javit će se šarenilo koje će Vam lako pokvariti raspoloženje. Na fotografijama koje slijede kroz tekst možete vidjeti neke od mojih varijanti za rješenje Vašeg enterijera.





Biljke za osvježenje

Biljke uveliko ukrašavaju prostoriju u kojoj se nalaze, izvanredan su izvor svježine i kiseonika koji je neophodan za udoban dom, stoga nećete pogriješiti ukoliko ih ubacite u Vaš dnevni boravak.


Izvor svjetlosti i TV

Bez obzira na to da li imate LCD, 3D ili onaj katodni ekran, nemojte ga okretati direktno prema izvoru svjetlosti, jer često gubite vidljivost ekrana na taj način. Neka uvijek svjetlost pada sa strane, tako da neće umnogome utjecati. Udaljite sofu ili kauč najmanje 4 dužine ekrana, kako biste dobili najljepšu sliku, a smanjili rizik od oštećenja vida.


Osvjetljenje

Što se tiče osvijetljenog ugla koji imate, on ne mora da ”strši”, kao što kažete, zbog toga što je naglašen. Naglasite ga još više pa možda i zidove obojite u neke druge nijanse, nek on sam za sebe bude kutak koji će osvježiti dnevni boravak, pogotovo zato što ima spušteni strop i osvjetljenje.





Na ovom linku možda nađete neki zanimljiv namještaj:
Srdačan pozdrav,

Amina Prašo, d.i.a

Stručna saradnica Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Izvor fotografija

www.ardavira.com
www.pittsburgh.about.com

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.