Kada posjedujete prostor koji ima neobične dimenzije, teško je pronaći namještaj i ukombinovati ga da izgleda lijepo i zanimljivo, a da opet, bude funkcionalan. Isti problem imala je i naša čitateljka, te je zatražila pomoć od Amine Prašo, stručne saradnice Enteijer.ba. Evo šta je Amina savjetovala.

..................................................................................

Ola!

Molim vas da mi pomognete, ja sam već očajna, trebam stručan savjet (puno njih) o razmještaju namještaja u prostoriji.

Radi se o prostoriji koja je napravljena spajanjem dvije sobe i hodnika, tako da su dimenzije vrlo čudne (ili zanimljive) ali ja sam na rubu živaca više i najradije bih ju srušila! hee...

Šaljem vam tlocrt (kakav takav) i napomenula bih da se niti jedan stršeći zidić ne može srušiti (dimnjak, i dr.). Prostorija je u potkrovlju što dodatno komplicira/uljepšava stvar. Raspored dnevna-blagovaonica-kuhinja bih ostavila, s tim da sam spremna rotirati kuhinju na drugi zid ako je potrebno, ali bih koristila istu tu kuhinju i stol.

Što se tiče dnevnog boravka, tu imam najviše problema, prostor koji je sada, neprivlačan je za "zavaliti" se s društvom, fali namještaj ali ne znam koji, ima puno opcija ali niti jedna mi se nije učinila dobrom. Namjeravali smo staviti kutnu garnituru za sjedenje jer ova dva dvosjeda nikako ne možemo uklopiti u prostor (a vjerujte rotirali smo sve i svašta ali nijedan raspored nije zadovoljio dulje od 6 mjeseci).

Volimo vesele boje, prirodan namještaj (drvo) ali i bilo koja kombinacija stilova bila bi O.K. Planirali smo staviti novu stolariju u prostoriju pa kao opciju možete uzeti da zatvorim balkonska vrata u dnevnom boravku sa prozorom (tu bi bila onda dva prozora).

Eto, nadam se da me nećete odbiti i puno vas molim da mi pomognete jer sam stvarno očajna. A i vjerujem da bi ovakav prostor bio vama zanimljiv izazov...

Puno vam hvala unaprijed…

Kristina


..................................................................................


Poštovana,

prostor koji imate je jako lijep i izazov ga je urediti.

S obzirom na to da se radi o potkrovlju, i da je drvo kao materijal često prisutno u Vašem namještaju, kao i na zidovima, bitno je da se postigne toplota doma u kojem ćete uživati i Vi i Vaša porodica.


 

Varijanta 1

Dnevni boravak je najopterećenija prostorija u kući ili stanu... Dnevni boravak je mjesto u kojem se ukućani odmaraju, što više, skupljaju nove snage, primaju goste.

Pretpostavljam da ste mlađe osobe, stoga bih Vam savjetovala neki moderniji dizajn za uređenje ovog prostora, u cilju postizanja atraktivnijeg prostora.




Ukombinujte boje drveta

Kažete da biste radili novu stolariju, stoga je jako bitno da ukombinujete boje drveta. Ukoliko imate tamnije boje drveta, nastojte da se držite te nijanse. Sve više od dvije kombinacije boja drveta nije preporučljivo.

Stoga za dnevni boravak preporučujem tamnosmeđe nijanse drveta, kao i bojenje tom istom nijansom jedne strane zida (na kojoj će se nalaziti stalak za TV sa policama). U kombinaciji sa crvenom, naglasit ćete detalje, te napraviti kontrast koji će Vaš prostor učiniti atraktivnijim.





Šank može biti zanimljivo rješenje

Za kuhinju i trpezariju u startu imamo tamnosmeđe i svijetlosmeđe drvo, stoga je potrebno napraviti neki blagi prelaz, te možda neki šank između kuhinje i trpezarije. Raspored možete ostaviti ovakav kakav jeste, sa šankom između, ali u ovoj varijanti Vam nudim prijedlog kuhinje na drugom zidu, kao što ste i sami predložili, dok se trpezarijski stol pomjera bliže balkonu.


Osvjetljenje je bitno

Zelene nijanse boje zidova, u kombinaciji sa drvenim namještajem mogu dati zanimljivo rješenje.

Ne zaboravite na mogućnosti osvjetljenja. Lampe ugrađene u police, ili niše u zidovima mogu da daju jako lijep ugođaj.


 

Varijanta 2

Ukoliko kuhinja ostane na istom mjestu, razdvojite je šankom od trpezarije. Ovdje imate neke primjere na koji način možete urediti takav šank.

Pogledajte neke primjere crteža po zidovima, koji se mogu kupiti kao kalupi ili tatoo za zidove, ukoliko želite da razbijete monotoniju.




Na ovim linkovima možete naći neke ponude namještaja, dekoracija, te materijala.

Decoraora

Decoraora 2

Aloser

Domavija


Srdačan pozdrav,

Amina Prašo, d.i.a

Stručni saradnik Enterijer.ba
E: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljene ovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.