S obzirom na to da ne postoje „dobre“ i „loše“ boje, njihov odabir je stvar ličnih ukusa i želja. Upravo je to naša stručna saradnica Ivona Salković savjetovala čitateljki Ivani koja je postavila pitanje vezano za osvježenje stana koji je trenutno u svedenim tonovima.

..................................................................................



Molim vas ako možete da mi kažete koja boja zida bi mi odgovarala, pošto mi je u dnevnom boravku sve crno–bijelo–sivo, a zidovi su trenutno bijeli, pa bih htjela da promijenim????

Ivana

..................................................................................

Poštovana Ivana,

odabir boja u enterijeru je izuzetno bitan, ali istovremeno i izrazito individualan. Svaka osoba doživljava boje na drugačiji način.


Intenzivnije boje u dnevnom boravku

Uz crno–bijelo–sivu kombinaciju svaka boja je prava. Stoga je najvažnije da obratite pažnju na to kako se osjećate uz određene boje i na koji način ih doživljavate. Ne postoje dobre i loše boje, jedino više ili manje povoljne boje za određeno područje doma. Osim odabira same boje, bitan je i intenzitet.

Dnevni boravak je prostorija sa većom dinamikom, stoga se preporučuju intenzivnije boje. Možete se odlučiti i za kombinaciju dvije boje ili kombinaciju više intenziteta iste boje. Promjena enterijera bit će potpuna ukoliko dodate i jastučiće u toj boji.


Obogatite samo jedan zid bojom

Moj prijedlog Vam je da ne “bojite” cijelu prostoriju, dovoljna promjena je i ako samo jedan zid obogatite bojom. Zbog dinamike dnevnog boravka stručnjaci preporučuju: svjetliju ljubičastu, crvenu, narandžastu i žutu. S tim da je najvažnije kako se Vi osjećate uz tu boju i ukoliko to ispoštujete koju god odabrali nećete pogriješiti.





Srdačan pozdrav,

Ivona Salković
Stručna saradnica Enterijer.ba


Izvori fotografija

www.apartmenttherapy.com
www.archithings.net
www.articlesbase.com
www.ehomee.com
www.interi0r-design.net
www.homeideasdesign.com
www.bestroomideas.com



I vi možete dobiti BESPLATAN stručni savjet!

Pošaljite upit na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. koristeći upute objavljeneovdje. Nepotpuni zahtjevi neće biti odgovoreni.

Uzimajući u obzir veliki broj zahtjeva, odgovor ćete dobiti u roku od mjesec dana.

Sve odgovore objavljujemo u rubrici 'Pitajte, odgovaramo'.








Bela Vida Studio

Bela Vida Studio za projektovanje i izvođenje radova nudi efikasan, siguran i ekonomičan pristup uređenju domova i profesionalnih enterijera, uz poštovanje funkcionalnosti u uređenju i želja svakog klijenta.

Bela Vida Studio okuplja tim iskusnih, profesionalnih arhitekata i dizajnera koji posvećenim radom i zaganjem postižu vrhunske rezultate u arhitektonskim ostvarenjima na našem tržištu.