Milka Slijepčević, stručna saradnica Enterijer.ba, organizovala je prostor dnevne sobe tako da uključuje i francuski ležaj kojeg se čitateljka Amira nije htjela odreći.

.....................................................................................................................

Poštovani,

Živim sa mužem i dvoje male djece u dvosobnom stanu (kuhinja , spavaća i veliki dnevni boravak sa balkonom). Pošto planiramo od spavaće napraviti dječiju sobu, a ne možemo se odreći francuskog ležaja, imate li neku sliku dnevnog boravka u kombinaciji sa spavavaćim krevetom.

Hvala.

Amira

.....................................................................................................................

Poštovana gospođo,

S obzirom da nemam tlocrt Vašeg stana, mogu Vam dati samo određene smjernice. Vaš upit odgovara savremenom dizajnu, jer dnevni boravak danas često ne uključuje samo prostor za sjedenje i odmor, nego i druge zone stana, kao što su spavaća soba ili trpezarija.

Postoji više načina za postavljanje dnevne i spavaće zone u jednoj prostoriji. S obzirom da je zona spavanja intimna, a zona dnevnog boravka javna, poželjno je, ukoliko je to izvodivo, ove dvije zone koje su objedinjene u jednom prostoru na određen način djelimično podijeliti.

Te pregrade mogu biti kako fiksne tako i pokretne. U tu svrhu mogu se upotrijebiti police, paravani, različiti paneli koji, osim funkcionalne uloge, svojim zanimljivim dizajnom mogu predstavljati značajan detalj u prostoru.
Isto tako, efekat podjele možete postići i različitim tretiranjem zidova i plafona u okviru ove dvije zone, u smislu različitih nijansi boja, završne obrade, te upotrebom jednog oblika ili veličine detalja u jednoj zoni, a drugačije u drugoj.

Također, zanimljivo rješenje može se postići postavljanjem garsonijere za sjedenje ili ležaja tako što će biti „okrenuti" jedan u odnosu na drugi.

Prikazujem Vam nekoliko primjera u nadi da će Vam pomoći prilikom izbora za sređivanje Vašeg prostora.

Srdačan pozdrav,

Milka Slijepčević
Stručna saradnica Enterijer.ba