Sredstva za brisanje i sjaj drvenih podova ne morate nužno kupiti, možete ih napraviti sami - jednostavno je.

ciscenjedrvenogpoda

Na primjer, u boci sa raspršivačem pomiješajte šoljicu vode sa 3/4 šoljice sirćeta pa dodajte 2 kapi deterdženta za pranje posuđa, pola šoljice alkohola i 5 do 10 kapi omiljenog mirisnog ulja. Ovo domaće sredstvo za čišćenje se na drveni pod nanosi mekanom krpom.

I crni čaj je dobar za brisanje podova. U litar kipuće vode stavite četiri kesice čaja pa ih ostavite unutra neko vrijeme, duže nego kod pripreme čaja za piće. Potom tekućinu skroz ohladite pa njome prebrišite podove.

Tragove trajnog markera na drvenom podu uklonit ćete sa malo paste za zube i krpicom od mikrovlakana. Malo paste stavite na mrlju i lagano protrljajte pa uklonite višak. Kod nekih mrlja pomaže i magična spužvica za čišćenje.

Kod ogrebotina na drvetu posegnite za uljem uljane repice (poslužit će i biljno ulje). Pomiješajte dva dijela ulja sa jednim dijelom sirćeta. Smjesu nanesite na oštećenja i nježno utrljajte u drvo. Postoji još jedan način, a to je protrljati ogrebotinu komadom oraha.

Ukoliko imate kućnog ljubimca koji se pomokrio po drvenom podu, očistite to što prije. Najjednostavniji način je posuti mrlju obilato soda bikarbonom i ostaviti preko noći. Na kraju pod operite vodom i blagim deterdžentom.

Dogodi li vam se da na svojem omiljenom drvenom podu pronađete žvakaću gumu koju nikako ne možete potpuno ukloniti - posegnite za ledom. Led će smrznuti ljepljivu masu koju je potom daleko lakše ukloniti nečim poput špahtle.