Postoje mjesta u stanu koja se najbolje čiste krpom i vodom, ali i ona gdje nije poželjno koristiti vodu, barem ne prejako močiti površine. Pripazite na njih ako želite da vam duže traju.

ciscenjevodom

Za mnoge stvari koje treba očistiti najbolje su sredstvo kvalitetna krpa i obična topla voda, uz dodatak nekog sredstva za dezinfekciju, no imajte na umu da postoje površine koje se ne mogu čistiti vodom, jer voda može napraviti više štete nego koristi. Zato je ponekad ipak bolje birati sredstva koja su namijenjena tačno određenim površinama.

Izabrali smo neke od površina kod čijeg čišćenja je dobro izbjegavati vodu:

1. Baršun

Nikad ne koristite vodu za čišćenje baršuna i sličnih materijala, jer kad se osuše mogu promijeniti oblik. Baršun je najbolje nekoliko puta mjesečno iščetkati, kako biste spriječili nakupljanje prašine. Ako tkanina ima zaštitnu obradu, dovoljno ju je samo obrisati, a ako se pojave mrlje, upotrijebite krpu od mikrovlakana s toplom vodom i malo sapuna i prebrišite nježno površinu. Nastojte dobro ocijediti krpu tako da se baršun što manje moči.

2. Tvrdo drvo i laminat

Iako na takvim površinama obično postoji vodootporna završna obrada, ona se s vremenom troši, pa vlaženjem tih površina s vremenom možete prouzročiti štetu. Ako voda uđe u drvo, može nabubriti i postati crno. To se posebno odnosi i na brisanje uređajima koji ispuštaju paru, jer oni zagrijavaju površinu pa mogu oštetiti vodonepropusnu zaštitu. Najbolja opcija za čišćenje je krpa od mikrovlakana i sredstvo za čišćenje parketa u spreju. Također, ne perite drveni namještaj vodom, očistite ga krpom od mikrovlakana.

3. Drveni instrumenti

Muzičke instrumente je vrlo teško očistiti jer su izrađeni od mnogo različitih materijala. Kao i kod drvenih podova, mogu se oštetiti ako ih čistite vodom. Najbolje je da birate sredstva namijenjena baš za muzičke instrumente, ili za zaštitu drveta.

4. Elektronika

Opće je poznato da struja i voda ne idu zajedno. Elektroniku je najbolje čistiti suhom krpom. Možete nabaviti sredstvo za čišćenje ekrana, ili gumu za čišćenje tastature i sličnih teže dostupnih mjesta.

5. Srebro i mjed

Ako srebro čistite vodom, moglo bi još više potamniti. To vrijedi i za mjedene površine. Najbolje je koristiti sredstvo za poliranje srebra. Od domaćih pripravaka pomoći će kečap. Njegova kiselost lakše će odstraniti tamne mrlje. Ostavite srebrninu u kečapu na 5 do 10 minuta, nakon toga isperite, u ovom slučaju vodom, i odmah obrišite čistom krpom.

6. Rasvjetna tijela

Voda u doticaju sa svjetiljkama može dovesti do strujnog udara ili požara. Radije koristite suhu krpu ili četku za prašinu.

7. Cigla

Porozni materijali poput opeke i cigle imaju zaštitimo brtvilo koje se kod čišćenja vodom može oštetiti. Treba pripaziti kod biranja sredstava za čišćenje.

8. Koža

Ako namještaj i odjevne komade od kože čistite vodom, nastat će tragovi pa će koža s vremenom puknuti. Birajte sredstva koja su posebno namijenjena za kožu.

9. Mramor

Slično kao i kod cigle, mramor je porozni materijal koji se može oštetiti vodom. Najbolje ga je čistiti mekom četkom i krpicom te koristiti specijalizirana sredstva za čišćenje kamena.

10. Svila

Upotreba vode na svili može uzrokovati pojavu mrlja i mijenjanje boja. Svilu bolje prepustite profesionalcima i hemijskim čistionicama.