Kod uređenja doma treba se voditi time da imate bar jednu vrijedniju stvar koja privlači pogled, sitnice koje su dojmljive i da ne pretjerujete ni s količinom ni s veličinom namještaja i stvari.

dekoracija

Stručnjaci za prodaju nekretnina izdvojili su nekoliko savjeta za uređenje enterijera koji će prostoru dati dizajnerski 'dodir', a ne koštaju puno. Dovoljno je samo kad uređujete dom i nabavljate stvari imati neka pravila na umu.

Evo 5 glavnih savjeta koje su izdvojili:

1. Veličina je bitna

Kad su u pitanju umjetnička djela, uvijek je bolje birati ono većih dimenzija. Ako, naprimjer, imate umjetničku sliku velikih dimenzija, bit će dovoljna i jedna da podigne cijeli prostor. No, nemojte je 'sakriti': Takve komade stavite na vidljivo mjesto. Bilo bi odlično da se vide već od ulaza, pa je dobar izbor za postavljanje na kraju hodnika, ili na najširem zidu dnevnog boravka.

dekoracija1

 

2. Snaga je u brojevima 3 i 5

Kad su u pitanju mali ukrasi, poput vaza, skulptura ili kutija za bombone, imajte na umu da jedan takav ukras u prostoru prolazi neopaženo. No, ako ih posložite više, tvorit će grupu koja privlači pogled. Birajte predmete različite veličine, teksture, ali skladnih boja, a najbolje ih je složiti u grupama od tri ili pet predmeta.

dekoracija2

 

3. Nemojte se bojati uzoraka

U detaljima koristite različite uzorke, što može uveliko 'podići prostor'. A nije ni skupo ni teško za kombiniranje: Ako se ne usudite poigrati s uzorcima na zidu, bit će dovoljno da izaberete različite jastučnice.

dekoracija3

 

4. Unesite zelenilo

Biljke oplemenjuju prostor, tu nema dileme. Dodajte barem jednu veliku biljku u neki ugao, ili napravite police na kojima ih možete posložiti više.

dekoracija4

 

5. Manje je više

Ne pretrpavajte prostor ničim. Ako imate lijepih fotografija, postavite na zid njih 5 ili 6, ali ne pretjerujte s tim da cijeli zid prekrcate njima.

dekoracija5

Također, ne pretjerujte u veličini namještaja. Ako vam često dolazi veliko društvo, nabavite radije više jastuka za sjedenje koje negdje možete spremiti, nego ogromnu garnituru koja će zatrpati prostor.