Bijela boja najbolje odgovara različitim stilovima te vizuelno povećava prostor kao i bež boja. Svijetlo plava idealna je za kupatila jer simbolizira vodu i opuštanje.

boje

Boje u našem domu bitno nam utječu na raspoloženje, izazivajući određene emocije i osjećaje, a također mogu i povećati vrijednost našeg doma. Ako razmišljate o stavljanju doma na tržište, određene boje u njemu povećat će ukupnu vrijednost i privući potencijalne kupce.

Općenito, mnogi stručnjaci složili su se oko jednog, a to je da su svijetle i neutralne bolje najbolji odabir za vaš dom.

Jednostavno ne mora nužno značiti dosadno, ukoliko znate kako razbiti monotoniju detaljima. Prostor ispunite biljkama, na zidove objesite efektne slike, uz kauč stavite pletene korpe za novine ili drva, uz pomoć rasvjetnih tijela dodajte toplinu u dom, a kauč dekorišite pletenom dekom u pastelnoj nijansi. Promislite na koje ćete sve načine oživjeti svoj dom.

- Svačije ideje i izbor boja za dom su različiti. Dakle, što hrabriji odabir boja napravite, to ulazite u veći rizik da ćete se svidjeti samo manjoj publici potencijalnih kupaca - objašnjava David Bluhm, suosnivač Plunk-a, aplikacije koja pomaže vlasnicima kuća da poboljšaju svoj kapital kroz poboljšanja.

Boja koju odaberete za eksterijer vašeg doma je također važna te također igra ulogu u povećanju njene vrijednosti.

- Iz vanjske perspektive, boja vašeg doma može drastično povećati njenu privlačnost i zainteresiranost kod mnogih kupaca - kaže Eamon Lynch. On predlaže bijelu ili sivu boju fasade vašeg doma jer su te boje bezvremenske i popularne su u svim kulturama i regijama. Vrata, prozori i roletne trebale bi biti u istoj boji ili za nijansu tamniji ili svjetliji.

Evo najboljih neutralnih boja za odabir koje će podići vaš dom i povećati njegovu vrijednost:

1. Bijela

Izvrsna za: kuhinju, dnevnu sobu, spavaću sobu, kupatilo, vanjski prostor

boje1

Ako tražite boju koja će uljepšati vaš dom, učiniti da prostori izgledaju veći i privlačniji, s bijelom ne možete pogriješiti.

Bijela boja najbolje odgovara različitim stilovima. Ova boja odiše modernošću, prostranošću i svježinom.

- Ova boja vizuelno povećava vaš prostor, a s obzirom da je najjednostavnija, ona ne smanjuje vrijednost vašeg doma - kaže Anthony Carrino, potpredsjednik dizajna na internetskoj platformi za izgradnju kuća Welcome Homes.

- Bijela je posebno dobra boja za kuhinje. Bijele kuhinje tražene su godinama, a upravo one mogle bi privući potencijalne kupce ako se odlučite za prodaju nekretnine - kaže Wendy McCleery, viša dizajnerica enterijera u Lars Remodeling and Design.

Nježno bijelu bijelu možete koristiti na zidovima, unutrašnjim ili vanjskim, na stropovima, ormarićima i drugim prostorima radi čistog i modernog izgleda.

 

2. Bež

Izvrsna za: kuhinje, dnevne sobe, spavaće sobe

boje2

Toplija nijansa bijele, bež je još jedna neutralna koja može osvježiti prostor.

Bež boja je dobra alternativa čisto bijeloj, a kao i druge neutralne boje, to je univerzalna baza koja je neprimjetna i uklapa se s većinom boja.

Kao i bijela boja, ona odiše svježinom i prostranošću te vizuelno povećava vaš prostor. Također, ona daje vašem domu opuštajuću i umirujuću energiju. Bež boja se stoga smatra sigurnim i provjerenim izborom.

Ako želite da vam enterijer izgleda ugodno, a istovremeno svježe i izražajno, izbjegavajte boje s intenzivnim žutim nijansama. Umjesto toga, koristite svijetlo bež (krem), bijelo smeđu (caffe latte) ili bež s dodirom sive (taupe, sivo).

Kada kombinujete boje, pokušajte odabrati nijanse istog tona. Naprimjer, topla bež boja najbolje izgleda u kombinaciji s toplom sivom (s dozom smeđe). Bež boje hladne boje, s druge strane, više vole mirno društvo hladne sive boje.

 

3. Svijetlo plava

Izvrsna za: kupatila, spavaće sobe

boje4

Istraživanje na Zillowu 2021. pokazalo je da je svijetloplava najpopularnija boja za farbanje kupatila - i u prosjeku bi mogla povećati vrijednost doma. Kupatilo u plavim tonovima može biti svijetlo ili tamno, svijetlo ili pastelno – sve ovisi o vašim preferencijama. U malim kupatilima, bolje je odabrati svjetlo, bijelo plave nijanse.

- Kupatila su prostorije u kojima se vlasnici kuće žele osjećati opušteno. Svaka boja koja pomaže u poticanju tog osjećaja daje veću vrijednost doma - kaže Lynch.

Plava boja osnažuje, energizira. Povezana je s vodom – rijekama, jezerima, morem, zbog čega se tako prirodno doživljava u kupatilu.

McLeery kaže da svijetloplava boja može učiniti kupatilo privlačnim, udobnim i ugodnim, ali i prostranijim. Koje god boje odabrali kao dodatne, enterijer će izgledati zanimljivo i dinamično, dok će ostati osjećaj svježine i hladnoće, a vizuelno će se kupatilo činiti većim.

Psiholozi savjetuju upotrebu plave boje u dizajnu enterijera kada se trebate smiriti i steći samopouzdanje.

Zidove možete naglasiti pločicama, tapetama i raznim pločama, sve ovisi o stilu i izgledu koji želite. Samo nemojte pretjerivati, ne trebaju svi zidovi biti iste boje. Naglasite dio zida ili istaknite tuš, ili umivaonik.

 

4. Kombinacija bež i sive

Izvrsna za: dnevne sobe, spavaće sobe, vanjske prostore

boje3

Neutralne boje se lako usklađuju jedna s drugom i sa bilo kojom nijansom. Kako bi kombinacija bila što atraktivnija, dizajneri preporučuju korištenje polutona prilikom ukrašavanja interijera.

I siva i bež izvrsne su neutralne boje za oslikavanje interijera, ali ako se ne možete odlučiti između njih dvije, pomiješajte ih u jednu.

- Miješanjem tih dviju boja dobivate alternativu bijeloj i sivoj, a ta boja donosi osjećaj elegancije i sofisticiranosti - kaže Warner Quiroga, investitor u nekretnine.

Ne samo da će ova boja vašem domu dati topao izgled već će i povećati njegovu vrijednost, piše Real Simple.