Uokvireni ili bez okvira, posteri mogu biti odličan, jednostavan i pristupačan dodatak vašim zidovima. No, kako bi izgledali što bolje, morate se pobrinuti da ih dobro okačite - i ne, par komada ljepljive trake na uglovima nije pravi način.

posteri1

Dakle, kako okačiti postere tako da izgledaju odlično i da ostanu na mjestu? Postoji način da to učinite i da poster izgleda profesionalno, bez bušenja rupa u zidu. Slijedite ove savjete za kačenje postera.

Korak 1: Pripremite svoj poster

Čistim rukama izvadite poster iz tube i položite ga na ravnu površinu s odštampanom stranom okrenutom prema gore. Da biste se riješili nabora na uglovima, izravnajte svaki od četiri ugla tako što ćete staviti teške predmete na njih nekoliko sati ili duže ako je potrebno. Knjige, svijeće i slično što imate po sobi bit će dovoljno, samo budite sigurni da su predmeti čisti.

posteri3

Ako je vaš poster već ravan, odnosno ako je izrađen od težeg materijala poput tvrde plastike ili ako je uokviren, možete preskočiti ovaj korak.

Korak 2: Odaberite mjesto za poster

Odlučite gdje želite da okačite svoj poster. Možete ga okačiti bilo gdje, samo znajte da će vaš plakat vjerovatno s vremenom izblijediti ako visi izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti. 

Imajte na umu da ćete nanijeti ljepilo na područje koje odaberete, tako da pazite da ne odaberete mjesto koje nije glatko ili je nedavno okrečeno.

Korak 3: Odaberite način postavljanja

Imate različite mogućnosti kada su u pitanju ljepila za kačenje vašeg uokvirenog ili uramljenog plakata. Iako je standardna prozirna traka svakako najjeftinija, nije dizajnirana za uklanjanje, tako da rizikujete da kasnije skinete boju sa zida zajedno sa svojim posterom. Iz tog razloga, dobro je držati se ljepila koja su posebno namijenjena za uklanjanje, jer su napravljena s posebnim formulama koje će se puno lakše odlijepiti sa zida. 

posteri2

 

Savjeti za skidanje ljepila

Kad dođe vrijeme za skidanje postera, morat ćete paziti da ne skinete boju sa zidova. Na sreću, samoljepljivi proizvodi dizajnirani su upravo za to - iako ćete možda morati ukloniti malo ljepljivih ostataka koji su ostali iza vas.

Pogledajte posebne upute priložene samoljepljivom proizvodu koji ste koristili. Naprimjer, neke montažne kuke imaju jezičak za izvlačenje koji pomaže odvajanju proizvoda od zidova. Ostale ćete samo morati nježno oguliti.

Ako primijetite ostatke ljepila, imate nekoliko načina da ih se riješite:

  1. Koristite sirće i toplu vodu. Napravite rastvor bijelog ili jabukovog sirćeta 50/50 i toplu vodu u bočici sa raspršivačem. Raspršite po preostalom ljepilu i ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim mekom spužvom pažljivo obrišite ostatak sa zida.
  2. Koristite sredstvo za pranje posuđa i toplu vodu. Napunite bocu s raspršivačem vrućom vodom i dodajte nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa. Protresite ga da se rasprši, a zatim poprskajte preostalo ljepilo. Dajte mu nekoliko minuta, a zatim mekom spužvom obrišite ostatke.

Jeste li spremni uljepšati svoj prostor? Upotrijebite gore navedene savjete kako biste s lakoćom okačili (i uklonili) postere i odmah unijeli više vizualnih detalja u prostoriju.