Ako stvari pronalazite na čudnim mjestima po kući te ako vam se na stolu nalazi hrpa papira i pošte, a vama se to jednostavno ne da razvrstavati - imate problem koji trebate riješiti.

nered

Sasvim je normalno i morate se pomiriti s tim da ćete jednom u kući pronaći nered. I to je sasvim u redu. Svakom se to može dogoditi s vremena na vrijeme. No šta kada se taj nered nagomila i ne znate kako ga se riješiti? Vrlo je moguće da je problem što imate previše stvari.

Ovo su znakovi koji ukazuju da kući imate previše stvari:

1. Pronalazite stvari po drugim sobama u kući

Kada spremate stvari gdje stignete po kući ili ih nalazite na neobičnim mjestima to može biti znak da ne znate gdje biste ih ostavili ili da nemate dovoljno mjesta za količinu stvari koje imate. Naprimjer, ako vam tanjiri stoje na dnu ormara, razmislite šta biste trebali po pitanju toga poduzeti. Ako nemate dovoljno mjesta za svoj dodatni pribor ili određene stvari - smanjite kolekciju, raščistite nered i bacite sve što vam ne treba ili donirajte.

2. Na stolu vam se nalazi hrpa papira

Ako vam se na stolu samo nagomilavaju pošta i papiri, vrijeme je da to razvrstate i riješite. Ako niste u stanju razvrstavati i bacati nepotrebne papire i poštu, onda barem nabavite korpu za papir i to po mogućnosti zatvorenu da ne izgleda neuredno. Ipak, najbolji savjet je da redovno čistite.

3. Izbjegavate zadatke jer znate koliko vas posla čeka

Ako odgađate određene poslove samo zato jer se ne želite s njima 'zabavljati cijeli dan' možda je vrijeme da se pozabavite s viškom stvari. Što više odgađate, to ćete imati veći problem u budućnosti.

4. Odjeća vam je uvijek zgužvana

To se odnosi i na viseću odjeću i na onu koju držite u ladicama. Kada skinete odjeću sa sušila provjerite u kakvom je stanju. Nemojte ostavljati peglanje za kasnije nego probajte odmah nakon sušenja ispeglati ono što treba ispeglati kako bi odjeća bila spremna za nošenje.