Ovo pravilo postavite sebi ako nakon organizacije stvari koje ste planirali prodati ili donirati još uvijek vam stoje po kutijama. Recite sebi: 'Imam sedam dana da prodam ono što je u ovoj kutiji, a ako ne, ide u smeće'.

ciscenjespremanje

Organizacija je za neke vrlo težak izazov. Suočiti se s neredom koji želite riješiti mentalna je planina na koju se morate popeti prije nego što uopšte započnete posao sortiranja i odlučivanja šta ćete zadržati, a čega ćete se riješiti.

Najjednostavnije bi bilo kada biste pola stvari mogli samo baciti ili reciklirati, no tu je ipak više koraka - pakovanje, doniranje, poklanjanje, prodaja, smeće i slično. Svaki ovaj korak uključuje nekoliko zadataka.

Čest problem je zaostajanje pri organizaciji. Ali postoji način za najteži dio posla,a to je pravilo 'sedam dana ili jedna sedmica'.

Možda u ormaru imate kutiju punu odjeće koju ste odlučili prodati, ali je ipak treba fotografisati i objaviti na web stranici za prodaju. Možda je vaša stara dječja oprema sjedila u garaži i čekala dan kada ćete je nekome proslijediti.

Ali evo činjenice s kojom se prije ili kasnije morate suočiti - ako su takve stvari još uvijek u vašoj kući, to nije potencijalni novac. Ako samo nakupljate kutije, stvari i odjeću za prodaju i doniranje nakon svakog organiziranja opet gomilate - samo nakupljate stvari koje vam ne trebaju.

Da biste prekinuli ovaj ciklus, postavite sebi pravilo od sedam dana. Nešto poput, 'Imam sedam dana da prodam ono što je u ovoj kutiji, a ako ne, ide na donaciju' i slično.

Možda će vam rok pružiti motivaciju potrebnu da se riješite nereda i da ga isplatite. Ako vam ni sedam dana nije dovoljno da vas motivira onda stvari koje vam stoje bacite jer očito je da vas čak ni novac ne motivira.