Čišćenje i preslagivanje stvari u ormarima može djelovati kao antistres terapija, no birajte one ladice i police koje možete riješiti relativno lako kako vam taj posao ne bi postao - izvor stresa.

Mnogima je čišćenje i organizacija ormara, ladica ili polica u domu prirodna reakcija na stres. Pospremanje nam doista može povratiti osjećaj kontrole u nekim takvim situacijama, dok jednostavne ponavljajuće radnje, poput slaganja odjeće, ili posuđa, mogu djelovati umirujuće.

Ormar za posteljinu

Jednostavne, ponavljajuće radnje poput presavijanja peškira ili posteljine mogu biti umirujuće, jer zahtijevaju malo pažnje i koncentracije.

Posložite peškire i posteljinu tako da se preklapa u duginim bojama, ili na neki drugi način, tako da tvori lijepi vizuelni efekt u ormaru. Potražite na Internetu ideje za slaganje plahti, pogotovo onih s gumicom, tako da vas pogled na ormar na kraju razveseli.

Noćni ormarić

Dobro je pospremiti noćni ormarić iz dva razloga:

1. To je mala površina, pa bi je trebalo biti relativno lako riješiti.
2. Čišćenje prostora oko kreveta može vam pomoći da bolje spavate.

Držite na ormariću samo knjigu koju čitate i čašu vode te možda malu vazu ili lampu.

Najvažnije: Odmaknite mobilni telefon daleko od kreveta kako biste spriječili kasno uznemiravanje.

I mobitel može biti izvor stresa

Naši telefoni također mogu biti izvor stresa, pogotovo ako su nam glavni izvori vijesti ili ako trošimo previše vremena čitajući negativne komentare na društvenim mrežama.

Zato potražite savjete za brisanje i organiziranje aplikacija. Ako imate iPhone, razmislite o postavljanju vremenskih ograničenja za aplikacije putem menija Postavke.

Očistite i ispraznite torbicu

Ovo je posao koji vam neće uzeti previše vremena, a može donijeti puno koristi. Izbacivanje starih računa i rezervnih olovaka, čarapa, potrošene kreme za ruke, te sitnica koje ste pokupili usput oduzet će vam nekoliko minuta, no kad to obavite, bit će vam lakše pronaći ono što trebate u torbici, što garantuje manje stresa.

Preskočite ovo kad ste pod stresom:

Organizovanje bilo čega sentimentalnog: Općenito, stvari koje imaju nostalgičnu ili sentimentalnu vrijednost puno je teže organizovati, za to je potrebno više vremena i emocionalnog rada. Ako se želite dobro isplakati, to je dobar izbor, u protivnom si ne otežavajte dan.

Kompletan remont ormara: Kad se osjećate loše, nije idealno vrijeme za donošenje velikih odluka o vašoj garderobi. Možda će vas samo frustrirati, jer mislite da ništa ne izgleda dovoljno dobro, ili da vam dobro stoji. Ako možete, ostavite ovaj zadatak za mirnije vrijeme, kad budete mogli donositi uravnotežene odluke o tome što ćete zadržati i baciti.