Čak i najsretniji vlasnici ponekad razmišljaju o prodaji svog doma. Kada provodite sate koseći travu ili se saplićete o dječije igračke u dnevnom boravku, najlakše je razmišljati o tome da prodate svoj trenutni dom i kupite novi.

Ukoliko ta ideja postane ozbiljna, mnogi ljudi smatraju da je odluka puno teža nego što su mislili. Staviti svoj dom na prodaju (i nakon toga pronaći novi) je proces koji traži vrijeme i novac. I ono što zovemo stresom.

Kako možete znati da ste spremni svoj dom staviti na prodaju? Evo nekoliko glavnih tačaka koje će vam pomoći da shvatite svoju situaciju i napravite čvrstu odluku.

 

Da li vaš dom odgovara vašim potrebama?

Kako vrijeme prolazi, naši životi se mijenjaju. U savršenom svijetu, domovi koje volimo bi trebali rasti sa nama i mijenjati se kako bi se uskladili sa našim životnim stilom: novi član porodice, duži rad u kućnom uredu ili prostor koji je prilagođen starijem roditelju. Nažalost, vrlo rijetko je moguće uskladiti svoj dom na ovakav način.

Zato jedan od najvećih znakova da vam je vrijeme da prodate svoj dom jeste da trenutni ne odgovara vašim potrebama. Na kraju, ko želi glavobolju nakon svakog prividnog preuređenja prostora kad već možete naći nešto što će odgovarati svima.

Napraviti "za i protiv" listu je možda najlakši način da vidite da li dom odgovara vašim zahtjevima. Počnite sa velikim stvarima poput nedostatka još jedne spavaće sobe ili veće kuhinje. Kad završite, jasno ćete vidjeti da li ima više smisla prodati nekretninu ili ostati tu gdje jeste.

 

Znate li trenutnu vrijednost vaše nekretnine?

Budući da se tržiše stalno mijenja, vrlo je teško odrediti pravu vrijednost nekretnine. Kontaktirajte agenta za prodaju kako biste utvrdili pravu vrijednost. Ukoliko otkrijete da se vrijednost nekretnine značajno smanjila u odnosu na onu kad ste je kupili, razmislite o preuređenju ili nadogradnji doma. 

 

Jeste li finansijski podobni?

Ukoliko ste stan ili kuću kupili na kredit, provjerite da li možete otplatiti ostatak duga nakon prodaje i da li će vam ostati dovoljno za kupovinu novog doma. Sa strane ostavite jedan dio iznosa koji će vam biti potreban za neplanirane popravke i preuređenja.

 

Jeste li napravili listu stvari koje trebate preurediti u svom trenutnom domu?

Svaki dom ima listu za koju se čini da je nikada nećete završiti. Zato je vrijeme da počnete skidati stvari sa liste. Nakon što napravite manje popravke, zapitajte se da li imate bolje mišljenje o svom domu i da li je to dovoljno da ostanete?

Čak i ako je odgovor i dalje ne, te manje kućne popravke vašem će domu dati dodatnu vrijednost. Svi kupci prilikom pregovora prvo gledaju sitne stvari koje je potrebno popraviti i time spuštaju cijenu.

 

Imate li plan za budućnost?

Nije na odmet postaviti ovo pitanje. Prije nego date svoj dom na prodaju, osmislite svoj sljedeći korak. Tražite nekretninu čija lokacija i veličina će vam odgovarati. Ukoliko imate djecu, razmislite o blizini škole. Ukoliko ne volite održavati dvorište kuće, kupite stan. 

Prilikom odluke o prodaji doma, ne postoji tačan odgovor. Zato uzmite u obzir ove korake koji će vam pomoći da odlučite da li je vrijeme za prodaju. Bilo da na kraju odlučite ostati ili prodati, važno je da ste sigurni u tu odluku i da je prihvatite.