Sreću čine male stvari. Primijenimo li ovu jednostavnu istinu na navike i rutine koje čine naš svakodnevni život kada smo kod kuće, zadobit ćemo kontrolu i pozitivno utjecati na sopstveno raspoloženje.

Evo nekoliko jednostavnih stvari koje možete činiti svaki dan kako bi se u svom domu osjećali srećnijim. 

Spremite krevet

Mnogi izbjegavaju spremanje kreveta jer im je mrsko, misle da nema smisla. Međutim, istraživanja su pokazala da te kratke tri minute, koliko vam je potrebno da zategnete posteljinu, mnogo znače za stvaranje osjećaja zadovoljstva, sreće i bolje produktivnosti tokom dana.

Spremanje kreveta smatra se i glavnom i temeljnom navikom koja budi inspiraciju za neke druge zdrave navike koje je potrebno uvesti u dnevni raspored.

„Vratite“ prostoriju u početno stanje

Nered uzrokuje stres. Red nas vodi ravno u raj. „Vraćanje“ bilo koje prostorije u stanu u početno stanje prije nego što želimo izaći iz stana ne zahtijeva više od tri munute vašeg vremena.

Ovo je još jedna zdrava i produktivna navika koja donosi bolje raspoloženje. 

 

Predmeti od sentimentalne vrijednosti

Napravite od svoga doma galeriju pozitivnih sjećanja. Drage uspomene nas ćine sretnima pa zašto ih ne bismo izložili u svom domu i stalno se podsjećali na lijepe trenutke?

 

 

Dnevnik zahvalnosti

Prije nego krenete na spavanje zabilježite u Dnevnik zahvalnosti barem jednu stvar na kojoj ste zahvalni tog dana. Razmišljajte o svemu što se događalo u toku dana i zaustavite se na onome što je najpozitivnije. Ova praksa nas uči da budemo zahvalni za sve dobro što nam se dešava.

 

 

Ako nešto ne možete izbjeći, prionite na posao

Posuđe se neće samo oprati. Dakle, morat ćete to uraditi vi i pritom uživati u tome! Skoncentrišite se na umirujuću toplinu vode koja miluje vaše ruke. Uživajte u sitnim mjehurićima sapunice. Pojačajte ton dok slušate svoj omiljeni album uz ritmično pranje tanjira na koje ćete i zaboraviti dok pjevušite uz dragu melodiju.

 

 

Ustanite na desnu nogu

Prije nego ustanete iz kreveta svakoga jutra, pomislite na to šta očekujete od dana koji je pred vama. Dalaj Lama je rekao „ Svaki dan kad se probudite pomislite: Srećan sam što sam živ, moj život je dragocjen i neću ga protraćiti uzalud!“

Mnogi se bude mrzovoljni, unaprijed predodređeni da cijeli dan provedu namršteni. Ako preokrenete svoje misli od mrzovoljnosti na pozitivno razmišljanje i tako pretvorite svoju „dnevnu namjeru“ u nešto dobro, napravit ćete veliku stvar za sebe. 

 

Učinite nešto za svoje ukućane...

Ne očekujući ništa zauzvrat!  Pokosite travnjak umjesto svoga muža, spremite krevet umjesto svoje supruge, iznesite smeće umjesto svog cimera, i ne očekujte nikakve bonuse zato što ste to uradili.

Sposobnost njegovanja i održavanja zdravih i jakih veza sa drugim ljudima s kojima dijelimo dom je jedan od važnih čimbenika koji dobrinose cjelokupnom zadovoljstvu, zdravlju i sreći.  To je opće poznata činjenica - kada činiš dobro, osjećaš se dobro! 

 

Svaki dan nazovite dragu osobu

Svaki dan, ukoliko nemate mogućnost da posjetite one koje volite, nazovite ih! Nazovite bar jednog prijatelja ili člana porodice dok spremate kuću, dok šetate psa, dok ste na pauzi i pijuckate vaš macchiato...  SMS poruke ili e-mail ne dolazi u obzir! Ljudi su društvena bića i naučne studije pokazuju da, čak i onda kada nismo raspoloženi, druženje ili glas onih koji su nam dragi i bliski može učiniti da se osjećamo bolje.

 

Potrošite novac pametno

Ako planirate ušteđen novac potrošiti na nešto što će unaprijediti vaš dom, neka to bude stvar koja će povezati ukućane, dovesti prijatelje i zabavu u vaš dom. Uložite u dobar, novi vrtni roštilj i organizujte zabavu za prijatelje. Kupite DVD i uživajte u gledanju filmova zajedno sa ukućanima, njegujući bliskost i stvarajući tako drage uspomene.

 

 

Zastanite na trenutak

U prijatnom enterijeru svoga doma i omiljenog kutka u njemu, zastanite na pet minuta, zatvorite oči i pomislite na nešto što je veće od nas samih. Bez obzira na svoja duhovna uvjerenja, bilo da ih imate ili ne, naučna istraživanja pokazuju da je povezivanje s nečim uzvišenim u korelaciji sa srećom.

Sjetite se da smo dio ogromnog svemira i sama ova misao može staviti neke stvari u perspektivu, pa vam čarape bačene pored kreveta više neće predstavljati smak svijeta.