Ljeto je i svi putevi vode ka moru. Za potpun ugođaj dovedite more u svoj životni prostor i uživajte u njemu tokom cijele godine.

..................................................................................








Uz pomoć nekoliko jednostavnih savjeta koje vam donosimo, pretvorite svoj dom u mirnu i opuštenu morsku oazu.


Karakteristične teksture

Grube teksture i prirodne boje namještaja od pruća te podne prostirke od jute, kokosovih vlakana ili morske trave mogu se naći u mnogim  kućama na obali. Koristeći ove materijale stvorit ćete savršen “plažni” osjećaj u enterijeru.

Pobrinite se da drveni komadi namještaja nisu lakirani. Uklonite sve što je sjajno. Morski stil ne trpi krom, mramor ni čelik.

















Izblijedjele boje

Odaberite boje koje se mogu naći u neposrednoj blizini mora. Ovakva šema uključuje nijanse bisera, kamenica te drveta osušenog na suncu. Koristeći sve tri boje stvorit ćete prekrasan slojevit izgled enterijera.

Za razbijanje monotonije koristite izblijedjelu plavu, nježnu koralnu i blijedu zelenkastu boju mora. Ne pretjerujte s bojama jer je tanka linija koja dijeli tropski od “plažnog” ugođaja.













Prirodne tkanine

Koristite jednostavne tkanine za jastuke, sofe i stolice. Zaboravite na svilu i baršun te posegnite za pamučnim posteljinama prirodnih boja.
Prozore tretirajte jednostavnošću – roletnama i zavjesama od pamuka i bambusa.
















Morski dekor

Kao dekorativne predmete iskoristite školjke i korale. Jedan ili dva lijepa veća komada bit će dovoljni. Također možete koristiti kamenje i pijesak.

Nautički pribor kao poveznica s morem može predstavljati raskošan dekor u vašoj sobi. Na strateški odabrano mjesto postavite model broda ili svjetionika.

Okviri načinjeni od školjkica ili drveta pronađenog na plaži koji uokviruju fotografije s ljetovanja najvjerniji su ukras doma sa morskim štihom. Odaberite zid i “okitite” ga ljetom!


Izvor fotografija

www.countrydoor.com
www.pinterest.com
www.bhg.com