Dobra organizacija u spavaćoj sobi može znatno da riješi problem natrpanih enterijera i ne tako rijetko – neurednih. Koji sistem za odlaganje vam najviše odgovara zavisi od nekoliko faktora. Ovo su neki od najčešćih i najkorisnijih savjeta.

..................................................................................





 

Kako odabrati pravi sistem odlaganja?

Kao i kod planiranja kuhinjskog prostora, potrebno je napraviti listu svega što se planira odložiti u spavaćoj sobi i saznati koliko je potrebno visećeg prostora, a koliko prostora za ladice.

Ako počinjete od nule i tek treba da sredite spavaću sobu, razmislite o ugradnom namještaju, samostalnim komadima namještaja ili njihovoj kombinaciji. Ako u prostoriji već postoje ormari, sa novom bojom ili sitnim dodacima u enterijeru, može se znatno poboljšati njihov izgled.

Dodatne stavke kao što su kreveti sa prostorom za odlaganje ili kabinet sa nekoliko ladica, također mogu da obezbijede više mjesta za skladištenje.


Garderoberi rađeni po narudžbi i sa dodatnim prostorom

Spavaće sobe najviše imaju koristi od namještaja rađenog po mjeri. Dobar dizajner namještaja moći će da riješi problem nezgodnih uglova, neravnomjernih udubljenja ili zidova izvan proporcije te se na taj način može dobiti elegantan i jedinstven izgled.

Čak i ako je ugradni dio ograničen na samo jedan zid, i dalje će se obezbijediti dosta prostora za vješanje i police.

Spavaće sobe u obliku slova L formirane su tako da imaju odvojiv prostor za spavanje od prostora za skladištenje. U zavisnosti od rasporeda u ovakvim sobama možete imati: vrata koja vode u garderober kroz koji se može hodati, ormar sa otvorenim policama ili prostor za klasični garderober.





Skladištenje ispod kreveta

Nikako ne treba potcjenjivati prostor koji se nalazi ispod kreveta. Čak i ako imate dovoljno mjesta, ormara ili zasebnih garderobera za cipele ili torbe, ovo je uvijek dobar prostor za skladištenje i treba ga koristiti pravilno.

Krevet – divan sa ladicama može biti izuzetno koristan, ali izaberite onaj sa običnom presvlakom, tako da ne morate da koristite posteljinu u obliku zavjesa koje padaju do poda jer možete lakše doći do ladica.

Zadnja ideja je krevet kome se podiže sav gornji dio, najčešće preko hidrauličnog sistema, gdje je prostor za odlaganje u veličini kreveta.



To možda malo više otežava korištenje u odnosu na ladice, ali je odlično za svu ćebad i jorgane kada nije sezona.


Samostalne ladice i ormari

Trenutni trend niskih, horizontalnih komoda dobra je vijest za sve one koji žele da uskladište glomazne stvari kao što su deke ili debeli zimski džemperi.

Niske i široke ladice mogu da se koriste za tašne i cipele. Ali, ako je prostor na podu dosta ograničen, možete da razmislite o uskim a visokim komodama sa ladicama gdje mogu da stanu majice i donji veš.

Samostalni ormari su nešto manje popularni nego što su bili, ali su i dalje dobar izbor, naročito u domovima gdje se nalaze udubljenja između dimnjaka. Ako se ormar pozicionira u svako od ovih udubljenja (najčešće dva), sa krevetom preko puta i fiokama u komodi pored kreveta, pokrit će se većina potrebe za skladištenjem.