Možemo je posaditi kod kuće te u njoj uživati na razne načine kroz hranu, mirise, svijeće te općenito wellness kulturu koja je sve popularnija. Kad je riječ o opuštanju, ova biljka ima glavnu riječ.

lavanda

Lijepa je bojom, privlači nas kao ukras u vrtu, ali i na razne druge načine jer lavanda je čest sastojak mirisa i mirisnih formula. No, i u hrani je dobra, baš kao i dio svijeće koja će nas opustiti. Brzinski način života sve nas više umara te su ovakvi životni detalji od velike važnosti.

1. Platnene vrećice s lavandom

Vrlo su popularne vrećice lavande koje možemo staviti u garderobu, ali i ispod jastuka, kako bismo lakše uronili u blaženi san. Divan su i poklon dragoj osobi - kad ne znate što im darovati, ovo je super ideja, pa ko ne voli dobar odmor. Možete ih napraviti sami - male platnene vrećice napunite sasušenim pupoljcima lavande.

2. Sirće za čišćenje

Lavanda ima prirodna antibakterijska svojstva, a sirće je odlično u čišćenju - kad ih pomiješate napravit ćete eko tekućinu za čišćenje. U staklenku stavite bijelo sirće i nekoliko suhih pupoljaka lavande te je zatvorite i ostavite da stoji do mjesec dana. Dobit ćete odličnu tekućinu za mirisan i uredan dom.

3. Lavanda u ulju za masažu

Ova divna lila biljka može biti podrška njezi kože - ulje ćete napraviti tako u ulje badema ili jojobe dodate pupoljke lavande. Nakon nekoliko sedmica dobit ćete divno ulje za rituale masaže.

4. Kupanje u lavandi

Ovo je ultimativni wellness doživljaj - napravite kugle za kupanje s lavandom. Naime, pomiješajte sodu bikarbonu, limunsku kiselinu, Epsom sol (gorka sol) i osušene pupoljke lavande. Ubacite i eterično ulje lavande i vodu, dobit ćete smjesu za oblikovanje. Napravite kuglice i kad se osuše, koristite za kupku.

5. Med s lavandom

Med je odličan za čaj, kafu, ali i solo, a možemo ga mazati i na hljeb. Ima niz benefita, no uz lavandu postaje još bolji. Kombinujte osušene pupoljke lavande i med u staklenki, ostavite da odstoji barem sedam dana te na koncu izvadite pupoljke. Med je spreman za korištenje.

6. Lavanda u šećeru

Ovo je super lako - pomiješajte šećer i osušene pupoljke lavande te zatvorite. Nakon sedam dana dobit ćete slatki šećer, samo izvadite pupoljke.

7. Ispiranje kose

Lavanda ima razna svojstva - antibakterijska, antigljivična i protuupalna. To znači da sređuje perut, u čemu će pomoći sirće s lavandom. Pomiješajte jabučno sirće i suhe pupoljke te nakon nekoliko sedmica ocijedite i ubacite još malo vode. Dobit ćete odličnu formulu za ispiranje kose i tjemena.

8. Svijeće s lavandom

Ova biljka ima izuzetna mirisna svojstva, opušta nas i čini relaksiranima. Mirisnu svijeću možete napraviti sami - rastopite vosak, ubacite ulje od lavande plus suhe pupoljke. Stavite u kalupe s fitiljem i pustite da se stvrdnu.

9. Lavanda u kuhinji

Predivna je kao dodatak kolačima, keksima i desertima. Ubacite ih u torte, preljeve za salatu te se poigrajte mirisom i okusom. Njena lijepa boja ukrasit će svaku kulinarsku kreaciju.

10. Čaj s lavandom

Napravite klasičan čaj od kamilice ili đumbira te dodajte sušenu lavandu, izvadite nakon 10 minuta. Dobili ste predivan čaj, koji opušta i revitalizira tijelo.