Nije dobro opterećivati mašinu za veš prilikom pranja peškira jer oni trebaju puno prostora tokom ciklusa. Ako imate dovoljno peškira za jedno pranje, operite ih samostalno bez drugog veša.

peskiri2

Ako želite da vam veš bude mekan, stavljanje omekšivača u svako pranje čini se logičnim rješenjem. Međutim, prema riječima stručnjaka, to nije uvijek tako, a ponekad korištenje omekšivača može učiniti više štete nego koristi – pogotovo kada su u pitanju peškiri.

Naime, Vanesa Amaro, domaćica iz Amerike podijelila je TikTok video u kojem je pričala o problemima korištenja omekšivača prilikom pranja peškira. U njemu je objasnila da omekšivač može spriječiti da peškiri budu učinkoviti kao što su bili prije.

- Nikad ne perite svoje peškire s omekšivačem. Omekšivač sadrži vosak i ulja. Ulje odbija vodu, što znači da ako perete peškire omekšivačem, neće imati toliku mogućnost upijanja kao prije - objasnila je u videu.

peskiri1

Vanesa je umjesto korištenja omekšivača predložila da pomiješate bijelo sirće sa sredstvom za uklanjanje mrlja, i boraksom, ali umjesto njega možete koristiti i sodu bikarbonu.

Šta je još bolje, možete uštedjeti novac ako koristite samo bijelo sirće i u potpunosti izbacite sredstvo za uklanjanje mrlja i sodu jer stručnjaci iz Turkish Towel Company kažu da je potrebna samo jedna šoljica bijelog sirćeta da svojim peškirima vratite mekoću i upijajuća svojstva.

- Stavite peškire na redovni ciklus pranja, a zatim ih ponovo operite tako da stavite sirće umjesto omekšivača - rekla je Vanesa.

Ako tretman ne uspije nakon jednog pranja, to može biti zbog velike količine nakupljenih ostataka od omekšivača. U tom slučaju, možda ćete morati ponoviti pranje bijelim sirćetom.

Također možete naići na poteškoće ako preopterećujete mašinu za veš jer peškiri trebaju puno prostora tokom ciklusa. Ako imate dovoljno peškira za jedno pranje, operite ih samostalno bez drugog veša.