Njim možete čistiti sve, od mikrovalne pećnice do kade. Poprskajte na bilo koju površinu koja je prljava i obrišite. To mogu biti slavine, kade, tuš kabina, makaze, uređaji od nehrđajućeg čelika i još mnogo toga.

sirce

Jabučno sirće pravi se postupkom u kojem se jabuke usitnjavaju, izvlači se tekućina iz njih koja prolazi kroz dvije etape fermentiranja. Destilirano bijelo sirće dobija oksidacijom alkohola što rezultira razmnožavanjem bakterija i stvaranjem sirćetne kiseline, kaže Tonya Harris, stručnjakinja za čišćenje sredstvima koja ne škode okolišu.

Kad se radi o čišćenju kućanstva, Tonya kaže kako je upravo bijelo sirće bolja opcija.

– To je vaš najbolji prijatelj za čišćenje. Možete ga koristiti na bilo kojoj površini. Bijelo sirće je nešto kiselije što ga čini jačim sredstvom za čišćenje od jabučnog. Također, iako se ne može nazvati dezinficijensom, bijelo sirće ima antimikrobna svojstva – pojasnila je.

– Jabučno sirće, napominje, ima mnoštvo blagodati, posebno kada je zdravlje u pitanju, ali kad je riječ o korištenju kao sredstvo za čišćenje, više volim bijelo sirće. Iako, jedna od prednosti jabučnog sirćeta kod čišćenja je njegov miris, slatkast je i ugodniji od mirisa bijelog sirćeta – dodala je.

Kako ga koristiti u kućanstvu?

Tonya je naglasila kako se sirće nikada ne koristi nerazrijeđeno, jer je jako kiselo, već se uvijek mora pomiješati s vodom.

– Njime možete čistiti sve, od mikrovalne pećnice do kade. Poprskajte na bilo koju površinu koja je prljava i obrišite. To mogu biti slavine, kade, tuš kabina, makaze, uređaji od nehrđajućeg čelika i još mnogo toga. Također, možete ga staviti u svoju mašinu za veš i suđe kako biste ih osvježili – savjetuje ova stručnjakinja.

Sirće je odlično i za pranje prozora te uklanjanje mrlja sa tepiha – pospite mrlju soda bikarbonom pa pošpricajte mješavinom sirćeta i vode, protrljajte i isperite mokrom krpom, prenosi.

Uklonite neugodne mirise u domu

Bijelo sirće pomaže uništiti bakterije koje se na odjeći mogu gomilati zbog znoja koji se uvukao u tkaninu, a dobar je i za svježiji miris peškira. Dodajte pola šoljice sirćeta mašinu tokom ciklusa ispiranja i to bi trebalo biti dovoljno.

No ukoliko se radi o neugodnim mirisima kojih se ne možete lako riješiti, tada u lavor uspite hladnu vodu i dodajte sirće pa namočite problematični komad odjeće. Ostavite oko 20 minuta pa ubacite u mašinu.

Mrlje sa tkanine će nestati

Želite li se riješiti mrlje na tkanini, posprejajte problematično područje sirćetom i ostavite neka tako stoji 15-ak minuta. Ukoliko se radi o tvrdokornijoj mrlji, tada sirće pomiješajte sa soda bikarbonom, nanesite na mrlju i ostavite neko vrijeme pa isperite. Ponovite postupak ako vidite da mrlja nije do kraja uklonjena.

Odličan kao prirodni omekšivač

Bijelo sirće je odličan prirodni omekšivač od kojeg će vam odjeća, a posebno peškiri, biti vrlo mekani. Ulijte pola šoljice sirćeta u odjeljak gdje se inače stavlja omekšivač i to neposredno prije posljednjeg ciklusa ispiranja – tada je najučinkovitiji jer uklanja ostatke otopljenih tvari i deterdženata koji se mogu naći u vodi u ciklusima između pranja i centrifuge.

Domaćice su njime prale prozore od davnina

U bočicu s raspršivačem ulijte 4 dl alkoholnog sirćeta, 1,5 dl vode i 10 kapi eteričnog ulja nekog agruma, možda narandže ili limuna. Dobro protresite pa nanesite na stakla – prozore i ogledala. Ostavite pola minute pa prebrišite.

Na ovakav način su domaćice prale stakla od davnina. One su prozore i ogledala nakon pranja glancale novinskim papirom, a vi možete posegnuti za papirnatim ubrusima.

Recept za čišćenje kupatila i toaleta

Osim što dezinficira razne površine, sirće ima svojstvo izbjeljivanja pa je odličan izbor za čišćenje kupatila i toaleta. Stavite u bočicu sa sprejem sirće i vodu u omjeru 1:2 i pošpricajte po površini koju čistite.

Pomaže kod začepljenih odvoda

Potrebni su vam soda bikarbona i sirće. Najprije u odvod stavite nekoliko kašika sode, a potom ulijte nešto sirćeta. Odmah ćete vidjeti reakciju. Na kraju isperite toplom vodom. Neki ljudi savjetuju da se soda i sirće nakon što se zapjene ostave oko sat vremena u odvodu ili čak preko noći.

Uklanja kamenac sa slavina

Sirće će očistiti slavine od mrlja i kamenca. Stavite vatice natopljene sirćetom na mjesta gdje se nakupio kamenac, a možete koristiti i kuhinjske papirnate ubruse. Neka odstoje neko vrijeme pa obrišite vodom.

Za čišćenje fuga u kuhinji i kupatilu

Radi se o smjesi koju je vrlo jednostavno i jeftino napraviti.

Sastojci: 1/4 šoljice alkoholnog sirćeta, 1 litar vode, pola šoljice soda bikarbone, 1/3 šoljice soka od limuna

Priprema: Najprije u vodi otopite soda bikarbonu pa dodajte ostale sastojke. Ovom tekućinom trljajte fuge pomoću spužvice ili stare četkice za zube. Na kraju isperite vodom. Možete napraviti i gušću, a time i koncentriraniju, smjesu tako da dodate manje vode.