Mnoge mačke imaju lošu naviku da grizu i grebu lišće sobnih biljaka. Ono što možete učiniti kako biste to izbjegli je jednostavno uzeti nekoliko narandžinih kora i utrljati ih na biljke što će odbiti vašu mačku.

Koreodnarandze

Većina ljudi pije sok od narandži, a drugi jedu cijele narandže. Međutim, u oba slučaja niko ne koristi koru, koja obično završi u smeću. No, postoji nekoliko vrlo korisnih načina na koje možete koristiti narandžine kore u svakodnevnom životu, jer ne zaslužuju završiti u smeću.

1. Narandžina kora drži puževe dalje od vašeg vrta

Puževi su jedni od najomraženijih neprijatelja vrtlara. Najbolji način da ih uklonite je da stavite nekoliko narandžinih kora po cijelom vrtu. Puževe jako privlače narandže i počet će se hraniti njima umjesto vašim kupusom i zelenom salatom. Morat ćete pripaziti kako biste ih mogli ukloniti čim ih vidite kako žvaču te kore.

2. Napravite sredstvo protiv plijesni

Plijesan je jedna od najgorih stvari koja se može pojaviti u vašoj kući, a protiv nje nema ničeg boljeg od prirodnog repelenta. Možete napuniti veliku staklenku koricama narandže, a zatim ih preliti alkoholnim sirćetom do ruba boce.

Proces infuzije će napredovati još brže ako prvo zagrijete sirće. Repelent ćete morati ostaviti na miru 2-4 sedmice na tamnom mjestu, a nakon toga slobodno ga možete koristiti na svim pljesnivim mjestima.

3. Utrljajte ih na biljke kako biste držali mačke podalje od njih

Mnoge mačke imaju lošu naviku gristi i grebati lišće sobnih biljaka. Ono što možete učiniti kako biste to izbjegli je jednostavno uzeti nekoliko narandžinih kora i utrljati ih na biljke. Ulja koja će ostati na lišću i stabljikama iznervirat će vašu mačku, koja će vjerovatno proći pokraj njih, ne obazirući se.

4. Koru čuvajte u pakovanju smeđeg šećera

Oni koji vole praviti kolače dobro znaju kako se smeđi šećer brzo stvrdne ako ga neko vrijeme ostavite u ormariću ili ako se u njemu zadrži vlaga. Kako biste to izbjegli, u pakovanje šećera možete ostaviti narandžinu koru dugu desetak centimetara. Kora će se pobrinuti za očuvanje vlage šećera kako se ne bi zgrušao.

5. Koristite ih za poliranje drvenih površina

Gotovo svaka kuća na svijetu ima neku vrstu drvene površine u sebi, a drvo, kao i većina materijala, s vremenom gubi sjaj. Jedan pametan i jeftin način da vratite taj sjaj je da uzmete narandžinu koru i koristite bijelu stranu za trljanje drvenih površina. Možda neće riješiti ogrebotine i male lomove, ali će poboljšati njegov izgled i pomoći u očuvanju drveta.

6. Uklonite tvrdokorne mrlje od kafe u šoljicama

Ako volite uvijek piti kafu iz iste šoljice, možda ste primijetili kako je s vremenom vaša šoljica sve tamnije boje. Čak i ako je trljate spužvicom, nikako ne možete vratiti 'stari sjaj'. Probajte problem riješiti s komadom narandžine kore koji ste posolili. Istrljajte unutrašnjost šoljice i pogledajte rezultat.

7. Koristite ih za čišćenje mikrovalne pećnice

Mikrovalna pećnica zadržava mnogo ružnih mirisa, koji mogu utjecati na hranu koju u njoj pripremate. Ono što možete učiniti kako biste je prirodno očistili jeste napuniti zdjelu s vodom i staviti nekoliko narandžinih kora.

Stavite u mikrovalnu i pustite 60 sekundi da radi na visokoj temperaturi, a zatim otvorite vrata. Miris će biti super svjež, a vodu možete iskoristiti da s njom i krpicom još istrljate unutrašnjost mikrovalne.

8. Iskoristite ih za kompost

Agrumi, uključujući narandže, dobri su za domaći kompost sve dok se kombinuju s drugim voćem i povrćem. Također ćete morati paziti na kompost i dodati lišće i suhu travu kako biste uravnotežili suhoću i ph komposta. Pazite da narandžine kore narežete na manje komade prije nego što ih bacite u kompost kako bi se brže razgradile.