Šerpe od nehrđajućeg čelika često sadrže krom, čvrsti metal, koji ih štiti od hrđe ili korozije. Ako pomiješate kisik i krom dobit ćete mrlju dugine boje. No, ne brinite, takve mrlje nisu štetne za vas ni za posudu.

mrljesudje

Iako neće imati nikakav učinak na hranu, mrlja u duginim bojama može biti naporna i ružna za vidjeti. Šerpe i tave nam puno znače i uvijek se nadamo da će zauvijek ostati blistave i sjajne kao nove, ali to obično nije moguće.

Čudni film dugine boje

Ali šta je s tom čudnom promjenom boje nehrđajućeg čelika zbog topline? Srećom, taj čudni film dugine boje na vašem posuđu lako je popraviti.

mrljesudje1

Ako ste ikada naišli na ovaj neobičan, šareni film na svojim posudama od nehrđajućeg čelika, niste jedini. Naime, odgovor zašto se ova mrlja pojavljuje dolazi iz područja nauke. Šerpe od nehrđajućeg čelika često sadrže krom, čvrsti metal, koji ih štiti od hrđe ili korozije. Ako pomiješate kisik i krom dobit ćete dugine boje. To je u osnovi tanak zaštitni sloj koji mijenja boju u kombinaciji sa zrakom i visokom temperaturom. Ali ne brinite, ova promjena je u potpunosti sigurna za vaše zdravlje.

Kako ukloniti mrlje?

Iako ove mrlje ne mogu naškoditi ni vama ni posudama, mogu djelovati neugledno ako volite da vam sve izgleda besprijekorno čisto. No, i za to postoji rješenje, a to je - sirće! Sirće je prirodno sredstvo koje svi imaju u kuhinji i korisno je za čišćenje apsolutno svega.

Uzmite malo razrijeđenog bijelog sirćeta i istrljajte ga po mrlji običnom spužvom. Nakon što ste preko mrlje temeljito prešli sirćetom, samo ga isperite i osušite posudu. Kiselost sirćeta će razbiti oksidirani sloj duginih boja te će vaše posude od nehrđajućeg čelika ponovno izgledati blistavo srebrno.