Pobrinite se da hrana koju stavite u zamrzivač bude potpuno zatvorena kako ne bi ispuštala vlagu u zamrzivač, te otvarajte zamrzivač samo prema potrebi, bez zadržavanja.

zamrzivac

Gotovo je nemoguće držati zamrzivač 100 posto bez leda. Otvaranjem vrata ulazi vlaga, a ta vlaga se smrzava, nakupljajući se na bočnim stranama, stropu i podu vašeg zamrzivača. Unutrašnjost možete tretirati posebnim sprejevima za sprečavanje smrzavanja kako se ne bi nakupljao led.

Ovisno o tome koliko je hrane i leda u zamrzivaču, odmrzavanje može biti dugotrajan posao. U svom najjednostavnijem obliku, sve što trebate učiniti je isprazniti zamrzivač (svu hranu prebaciti u frižider) i isključiti ga.

Kako ubrzati proces odleđivanja?

Isključivanje iz struje, otvaranje vrata i čekanje može biti dugotrajan proces, pogotovo ako dugo niste odmrzavali zamrzivač. Srećom, postoji nekoliko taktika kojima ćete brže obavili posao.

Možete postaviti ventilator ispred zamrzivača i pustiti topli zrak da cirkuliše oko leda, ili upotrijebiti fen za kosu, pod uslovom da ste krajnje oprezni i ne dopustite da fen za kosu dođe u dodir s vodom, pa čak ni kapljicom.

Dno zamrzivača obložite peškirima i usmjerite vrući zrak uz led koji se nakupio na rubovima zamrzivača. To će vam omogućiti da led izvadite u velikim komadima, umjesto da ga topite.

Ako trebate ukloniti samo tanki sloj leda, papirnati ubrus koji ste poprskali alkoholom može vam pomoći odstraniti komade leda nakupljene uz bočne strane zamrzivača.

Također, možete koristiti i trik naših baka - zakuhati vodu u šerpi i staviti ga u zamrzivač te mijenjati vruću vodu otprilike svakih 15 minuta dok se led ne otopi.

Dno obavezno obložite debelim peškirima, ne samo da upiju vodu, već i kako biste zaštitili dno zamrzivača od vruće šerpe.

Iako može biti primamljivo, odolite porivu da koristite neko oštro pomagalo poput noža ili šarafcigera. Lupanje i struganje može oštetiti ili probušiti zamrzivač. Ako morate strugati, upotrijebite plastičnu špahtlu ili drvenu kutljaču, te budite jako nježni.

Čišćenje

Nakon što se led otopi obrišite ga višenamjenskim sredstvom za čišćenje ili upotrijebite mješavinu alkoholnog sirćeta i vode u jednakim omjerima (50-50). Obrišite sve rupice krpom od mikrovlakana i unutrašnjost u potpunosti osušite papirnatim peškirima.

Spriječite buduće nakupljanje

Ako imate veliki problem s nakupljanjem leda, najvjerovatniji krivac je oštećena brtva koja se može lako zamijeniti. Ako se vrata zamrzivača ne mogu do kraja zatvoriti, vrijeme je da se promijeni brtva, piše Lifehacker.

Pobrinite se da hrana koju stavite u zamrzivač bude potpuno zatvorena kako ne bi ispuštala vlagu u zamrzivač, te otvarajte zamrzivač samo prema potrebi.

Preglednost

Često je sa zamrzivačima, pogotovo onim velikim koji nemaju ladice, problem pronaći i izvući hranu koja vam treba. Kako biste izbjegli takvo dugotrajno otvaranje zamrzivača napravite popis namirnica i slažite ih u kutije ili vrećice za kupovinu.

Kutije možete slagati jedne na druge, naprimjer na desnoj strani meso, na lijevoj strani povrće i voće, a na kutije staviti naljepnice na kojima piše šta se u njima nalazi.

Ako koristite vrećice za zamrzavanja, prilikom zamrzavanja namirnica sve vrećice grupišite u jednu veću vrećicu za kupovinu i na njoj markerom napišite koje su tu namirnice.