Aluminijska folija je svestran alat i osim za kuhanje može se koristiti i za čišćenje. Naime, odlična je ako je ubacite u mašinu za suđe jer će ga bolje očistiti, a u mašini za veš će odjeću učiniti mekšom.

folija1

Ako iz svoje mašine za suđe želite izvući maksimum, u nju ubacite 'kuglicu' od aluminijske folije. Naime, suđe iz mašine ne izađe uvijek kristalno čisto, pa ga većina prije stavljanja u mašinu dobro ispire, no s aluminijskom će lopticom, tvrdi Australka Caroline McCauley na TikToku, suđe biti savršeno čisto.

folija

Sve što trebate napraviti je komad aluminijske folije zgužvati u oblik loptice i ubaciti ga u mašinu - odmah ćete vidjeti razliku na suđu, posebno na metalnim loncima i priboru za jelo koji će izgledati kao nov jer će folija s njega obrisati prljavštinu.

Osim za mašinu za suđe, neki na društvenim mrežama tvrde da je aluminijska folija učinkovita i u mašini za veš, a princip je isti: od folije oblikujte lopticu i ubacite je bubanj - aluminijska folija će vaš veš osloboditi statičkog elektriciteta i omekšati ga.