Na pravoj temperaturi frižider će ohladiti hranu i omogućiti joj da zadrži svježinu i duže traje, a ujedno će omogućiti da se na njoj ne množe bakterije koje bi vam mogle naštetiti.

Frižider je čudo modernog načina čuvanja hrane. Na pravoj temperaturi hladi hranu na savršenu temperaturu kako bi usporio rast štetnih bakterija.

Kad je temperatura hrane viša od 4,5 stepeni Celzijevih, bakterije se počinju eksponencijalno razmnožavati. Iako nisu sve od tih bakterija štetne, valja imati na umu i da nisu sve dobre za nas. Kako biste spriječili trovanje hranom i zadržali zdravlje, važno je čuvati hranu na preporučenoj temperaturi.

Na koju temperaturu namjestiti frižider

Američka agencija za hranu i lijekove preporučuje da temperatura u frižideru bude ispod 4,5 stepeni Celzijevih, no idealna temperatura je niža. Konkretnije, poželjno bi bilo držati frižider na temperaturi od 1,7 do 3,3 stepeni Celzijevih. To je najbliže koliko se možete približiti zamrzavanju bez da se hrana zapravo smrzne.

Također, imajte na umu da se iznad 4,5 stepeni bakterije brzo množe i da je stoga raspon oko te temperature previsok. Hrana će se brže kvariti, a bakterije poput salmonele ili E. coli postat će ozbiljna prijetnja vašem zdravlju.

Kako izmjeriti temperaturu u frižideru?

Ako već frižider nema precizno mjerenje temperature, kupite običan termometar i ostavite ga u frižideru 20 minuta. Imajte na umu da pojedini frižideri različito hlade unatoč vrijednostima koje prikazuju na svojim kontrolnim prekidačima pa raspon, ako ste namjestili na 2,5 stepeni može varirati od 1,5 do gotovo pet stepeni.

Dodatno, neki frižideri uopće ne prikazuju temperaturu. Možete je namještati prekidačima na skali od jedan do pet, s tim da je pet najtoplija opcija. Bez termometra ne znate o koliko je stepeni zapravo riječ. Tek kad izmjerite temperaturu na svakoj vrijednosti te skale u frižideru, moći ćete odlučiti šta je za vas najbolje.

Kako da frižider ostane hladan?

Ako ste primijetili da unatoč podešavanju temperature u vašem frižideru ona i dalje varira oko 4,5 stepeni, možete poduzeti nekoliko koraka da biste zadržali idealnu temperaturu.

Ohladite hranu prije nego što je stavite u frižider. Vruće zdjele i ostaci supe ili piletine mogu brzo zagrijati mali prostor frižidera i ugroziti ostalu hranu koju ondje držite. Kako biste zaštitili svoje zdravlje, najprije ohladite namirnice na sobnu temperaturu, a tek ih potom smjestite u frižider.

Provjerite brtve na vratima. Brtve na vratima čuvaju hladnoću u frižideru i sprječavaju ulazak toplog zraka iz prostorije. Ako neka od tih brtvi propušta ili je oslabjela tokom vremena, frižider će se teže ohladiti, a to će se odraziti i na mjesečni iznos koji plaćate za struju.

Ne otvarajte vrata. Svaki put kad otvorite vrata frižidera omogućavate ulazak toplog zraka. Zaboravite na mogućnost da stojite uz otvorena vrata frižidera prebirući po namirnicama koje biste pojeli. Radije odlučite što vam treba ranije, a potom brzo uzmite što vam treba i zatvorite frižider.

Napunite frižider

Pun frižider je sretan frižider. Isto vrijedi i za zamrzivač. Temperatura frižidera će duže biti niska i držati hranu na najboljoj razini hlađenja ako su police i ladice uglavnom pune. No imajte mjeru, jer ako prepunite frižider onemogućit ćete dotok svježeg zraka čime ćete otežati pomicanje hladnog zraka i riskirate stvaranje toplih zračnih džepova.