Kuhinjski sudoper bi trebao biti najčišći dio vaše kuhinje. Nažalost, često je zanemaren naprosto zbog toga što je neprestalno u upotrebi.

................................................................................

 

 

 

 

 

Da bi se temeljito rješili bakterija I nečistoća u vašem sudoperu pratite ovih nekoliko jednostavnih koraka koji ne uključuju štetna hemijska sredstva za čišćenje. Neka vaš sudoper zablista novim sjajem I to na ekološki način!

 

Potrebno vam je:

Tečni sapun
Bijelo sirće
Soda bikarbona
Krupna morska sol
Limun
Četkica za zube
Papirni ubrusi
Krpa, spužva ili truleks za čišćenje

 

 

 

 

Korak po korak

Prije svega pokvasite cijeli sudoper. Veoma je važno nakon svake upotrebe saprati sudoper vodom. Sastojci sadržani u hrani mogu oštetiti i promijeniti boju sudopera od nehrđajućeg čelika.

Zatim sve pospite sodom bikarbonom koja će se u dodiru s vodom pretvoriti u pastu. Pažljivo istrljajte spužvicom.

Četkicom za zube i pastom od sode bikarbone dobro očistite odvod. Pojačajte učinak dodavanjem tečnog sapuna. U odvod možete nasuti zagrijano sirće za bolju dezinfekciju i protok vode.

Nakon čišćenja odvoda obložite dno sudopera papirnim ubrusima i dobro ih natopite sirćetom. Ostavite da djeluje dvadeset minuta. Iskoristite to vrijeme da se odmorite ili završite neki drugi kućni posao.

Kada je potrebno vrijeme prošlo, uz pomoć soka od limuna ili tečnog sapuna unesite i mirisnu notu u cijelu priču. Dobro istrljajte i isperite sudoper.

Završite posao čišćenjem slavine koju možete oprati blagim tečnim sapunom i mekanom krpicom. Dobro je posušite i usjajite.

 

Izvori fotografija:

Foto 1