Ukoliko steknete naviku da ove osnovne stvari uradite svaki dan, za samo nekoliko minuta dnevno haos u kući će biti pod kontrolom.

organizovanost

Zategnite krevet

Urednost zahtijeva urednost. Zategnut krevet čini da cijela soba izgleda urednije, tako da je manja vjerovatnoća da ćete dozvoliti ostalim stvarima, kao što su garderoba i papiri, da se nagomilaju.

Nered stavite pod kontrolu

Pri izlasku iz sobe, bacite pogled iza sebe da li je nešto slučajno na mjestu na kojem ne bi trebalo biti. Podignete ga i stavite tamo gdje pripada. Insistirajte da svi u kući to rade.

Složite poštu

Izdvojite nekoliko minuta da otvorite, pročitate i sortirate poštu čim je unesete u kuću. Držite kantu sa smećem blizu kako biste odmah bacili ono što vam nije potrebno. Ostalu poštu sortirajte u jednu od četiri kutije - lična korespondencija, računi, katalozi i ostalo.

Čistite dok pospremate

Dok pripremate jelo, umjesto što zatrpavate sudoper šerpama i tanjirima, operite ih ili stavite u mašinu za suđe.

Odmah obrišite ono što ste prosuli

Bilo da je kečap na mjestu gdje kuhate ili šminka na umivaoniku, gotovo sve je jednostavnije i brže ukloniti ukoliko to učinite odmah.

Obrišite pod u kuhinji

Svaku večer, čim ste završili sa pranjem suđa, obrišite pod. Na ovaj način spriječit ćete skupljanje naslaga i tako sedmično čišćenje poda učiniti puno bržim.