Prekrasan sjaj srebrnih predmeta vremenom izblijedi. Bilo da su u pitanju dekorativni predmeti, ukrasne zdjele, escajg ili nakit, postoji nekoliko načina da im vratite sjaj. Za njihovo čišćenje koriste se posebna sredstva, ali i ona koja sigurno već imate kod kuće.

srebro1

Posuđe od srebra

Posuđe od srebra čistite tako što ćete ga potopiti u četiri litra vode u koju ste dodali pet kašika sirćeta i tri kašike sode bikarbone. Zatim ga istrljajte spužvom, temeljito isperite i odmah osušite.

srebro2

Još jedan efikasan način za čišćenje srebra je potapanje escajga, obloženog folijom, u vrelu vodu u staklenoj posudi. Složite escajg na foliju, dodajte dvije kašike sode bikarbone i jednu kašiku soli, zalijte vrelom vodom i ostavite da stoji trideset minuta. Reakcija sode i soli sa folijom pomaže kod učinkovitog uklanjanja prljavštine. Nakon pola sata isperite escajg i obrišite ga suhom krpom.

Potamnjeli srebrni nakit

Potamnjeli srebrni nakit očistite limunom ili ga namočite u vodu u kojoj ste otopili sodu bikarbonu. Čvrsto trljajte svaki komad nakita, a zatim ga osušite mekom suhom krpom ili komadićem vate.

srebro3

Srebrne lančiće i nakit možete da očistite ako ih ostavite da prenoće u sirćetu, pa ih sutradan samo isperite mlakom vodom. A da vam srebrni nakit ne bi tamnio, držite ga u plastičnoj vrećici.