Ne znate kako se riješiti mrlja sa dna vaze u kojoj držite rezano cvijeće? Savjeti koje vam danas donosimo pomoći će vam u tome.

ciscenjevaze

Lijepo i svježe cvijeće nakon izvjesnog vremena vene, a voda u kojoj ga držite, čak i ako je mijenjate s vremena na vrijeme, počinje da se muti ostavljajući talog i mrlje na dnu, koje obični deterdžent za suđe ne može očistiti.

Vaza sa širokim otvorom

Ako je u pitanju vaza sa širokim otvorom na vrhu, naspite u nju vodu i ubacite koru od jabuke te dobro protresite. Isperite dodatno toplom vodom.

Kada se radi o vazi s uskim grlom poslužite se sirćetom i krupnom morskom soli, koje ćete nasuti u vazu i dobro protresti. U ovu mješavinu možete dodati i usitnjenu ljusku od jajeta. Na kraju dobro isperite toplom vodom koja će u kombinaciji sa sirćetom ubiti sve bakterije.

Kristalne vaze

Kristalne vaze perite hladnom vodom. Za poseban sjaj kristala istrljajte vazu kriškom sirovog krumpira, a onda izglancajte čistom lanenom krpom.

Uz pomoć ovih savjeta vaše vaze će biti besprijekorno čiste, a cvijeće će biti srećnije, izgledat će ljepše i duže će zadržati svježinu.