U Musée d'Art Moderne de Saint Etienne Métropole, jednom od najznačajnijih francuskih muzeja savremene umjetnosti, 22. juna je otvorena izložba grupe Sing Sing, koja je u produkciji Ars Aevi Sarajevo bila priređena u novembru 2011. godine u prostorima sarajevske Vijećnice.

.................................................................................





U izložbenim prostorima Musée d'Art Moderne de Saint Etienne Métropole, u kojima su istovremeno otvorene samostalne izložbe velikana umjetnosti svijeta: Maurizio Nannucci (Italija), Jessica Stockholder (SAD), Champion Metadier (Francuska, SAD), Miguel Angel Rios (Argentina, SAD) i Luca Caccioni (Italija), do kraja septembra nalazit će se djela internacionalnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine - Damira Nikšića, Anura, Kurta & Plaste, Juriše Borasa i Nebojše Šerića Shobe.


Promovisanje umjetnosti BIH

Kustosi postavke su Lóránd Hegyi, direktor Musée d'Art Moderne de Saint Etienne Métropole i Amila Ramović, izvršna direktorica Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo, koja stoji iza produkcije ovog projekta. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su Nebojša Šerić Shoba i Damir Nikšić.

Prilika za saradnju sa ovom prestižnom internacionalnom institucijom iznimno je značajna u kontekstu promoviranja umjetnosti iz Bosne i Hercegovine. Poziv na postavku izložbe u zvaničnom programu jednog internacionalnog muzeja u tromjesečnom trajanju izuzetno je priznanje za umjetnike i za Ars Aevi kao stručnog organizatora.

Musée d'Art Moderne de Saint Etienne Métropole formiran je 1947. godine i posjeduje jednu od najznačajnijih kolekcija savremene umjetnosti u Francuskoj, a njegova politika kontinuiranog otkupa djela savremene umjetnosti, i posebno savremenog dizajna, učinila ga je najznačajnijom kolekcijom ove vrste u Francuskoj, pored Centra Pompidou.


Sing Sing poznati na međunarodnoj umjetničkoj sceni

Povjerenje koje je ukazano Muzeju Ars Aevi da u francuskom muzeju postavi ovu izložbu rezultat je činjenice da je djelatnost umjetnika iz grupe Sing Sing individualno dobro poznata u prostoru internacionalne umjetničke scene. Ars Aevi je 2005. godine započeo projekt kojim se njihovi opusi sagledavaju komparativno, vezani činjenicom njihovih zajedničkih početaka na javnoj i umjetničkoj sceni.

U tekstu napisanom u povodu njihove sarajevske izložbe, stoji: "U mjesecima koji su neposredno prethodili opsadi Sarajeva, Sing Sing je bio muzička grupa koju su osnovali tada mladi umjetnici - Anur, Juriša Boras, Almir Kurt, Damir Nikšić, Nebojša Šerić Shoba, sa gitaristom Edinom Zećom, a čiji su pridruženi članovi bili Samir Plasto, Dejan Vekić i Bojan Zec Filipović.


Izvor: Radiosarajevo.ba