Pod sloganom “Vidim ti namještaj” na Beogradskom sajmu održan je 49. Međunarodni sajam namještaja, opreme i unutrašnje dekoracije. Posjetioci su, pored uobičajenog dizajna, imali priliku pogledati i bizarne komade namještaja.

..................................................................................






Kontrabas koji služi za skladištenje pića, velika sofa u obliku rolšue, velika jabuka za sjedenje su samo neki od bizarnih komada nameštaja koji su se mogli vidjeti Sajmu.


Velika rolšua

Posjetiocima su posebno bili zanimljivi ovi "bizarni" primjerci, jer se razlikuju od standardnih formi namještaja, a ujedno su proizvođači pokazali da se neki predmeti mogu koristiti i prilagoditi različitim svrhama.

Veliku rolšuu-sofu je kreirala umjetnička radionica "Pero art".

Slovenačka kompanija "Klun" dizajnirala je jabuku, koja je namijenjena za odmor i slušanje muzike, a namjera autora Roberta Kluna je kako kaže, da se čovjek osami i stvori svoj svijet unutar ove jabuke.

Jabuka je napravljena od prirodnih materijala, a njena cijena sa sajamskim popustom bila je 990 eura.

Stolica italijanske kompanije "Up on" napravljena je od plastike, a neobična je i zbog svog mrežastog dizajna. Košta 7.500 dinara.




Na Sajmu 500 izlagača

Slovenačka kompanija "Audi auto" predstavila je zvučnike visokog kvaliteta. Pored njih tu su i CD plejer, pojačalo i lampe, a proizvođač se od pitanja zašto je tako skupo brani time da je u pitanju vrhinski kvalitet, da su zvučnici premazani sa sedam slojeva laka i da je ovo specijalni dizajniran uređaj.

Zvučnici sa CD plejerom mogu se kupiti za nevjerovatnih 25.000 eura.

Na sajmu, svoju ponudu predstavilo je 500 izlagača, a osim domaćih, tu je bilo i 150 proizvođača iz 20 zemalja Evrope: Austrije, Njemačke, Italije, Danske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Grčke,  Hrvatske...

 

Izvor: Blic