Svjedoci smo sve većeg broja novoizgrađenih zgrada, kako u Sarajevu, tako i u Istočnom Sarajevu. Kako su nam kazali iz agencija za prodaju nekretnina, cijene stanova po kvadratu umnogome zavise od lokacije i nivoa kvaliteta gradnje.

Cijene stanova u novogradnji u Sarajevu kreću se od 70.000 KM pa sve do 711.000 KM. Iz agencija za prodaju nekretnina naglašavaju da je lokacija prvi i osnovni faktor određivanja cijena nekretnina. Kako su dodali, parovima s djecom bitno je da se nekretnina nalazi u blizini škole, ambulante, shoping centra i parka pa ako se nekretnina nalazi na atraktivnoj lokaciji, cijena kvadrata je viša.

Kao i u svakom većem gradu, i u Sarajevu su u samom centru stanovi skuplji u odnosu na periferiju i ostale dijelove grada, pa cijena kvadrata varira i po nekoliko hiljada KM.

"Trenutno su cijene novogradnje u centru najviše (radi se o dijelu grada od Baščaršije do Marijin Dvora, a ne u općini, budući da se cijene novogradnje na Šipu i Kromolju kreću od 2.500 do 3.500 KM), a kreću se od 4.000 do 6.000 KM po metru kvadratnom. U Novom Sarajevu se cijene kreću od 2.500 do 3.000 KM po metru kvadratnom, dok su cijene u Novom Gradu od 2.000 do 2.500 KM po metru kvadratnom", objasnio nam je Mirza Mutevelić iz agencije za prodaju nekretnina Area Real Estate.

Budući da su cijene stanova u Istočnom Sarajevu dosta niže u odnosu na Sarajevo, iz agencije za prodaju nekretnina Nek kazali su nam kako je u Istočnom Sarajevu velika potražnja za stanovima, pogotovo onim čija je kvadratura do 50 kvadratnih metara.

"Cijene stanova u Istočnom Sarajevu, kada je riječ o novogradnji, kreću se od 1.400 do 1.700 KM. Zbog toga ima mnogo zainteresiranih kupaca iz Federacije Bosne i Hercegovine. Za njih su najatraktivniji stanovi na Dobrinji", kazala nam je Ivana Vukomanović iz Nek-a.

Kako su nam kazali iz agencija, u Sarajevu su najtraženiji dvosobni i trosobni stanovi, a u Istočnom Sarajevu stanovi do 50 kvadratnih metara. Osim toga, vlada i potražnja za manjim stanovima poput garsonijera. Dodaju i to da manji stanovi obično odgovaraju studentima, mladim bračnim parovima, samcima i penzionerima, dok su ovi veći više za parove koji imaju djecu ili planiraju proširenje porodice.

Bitna stavka pri kupovini stana je i kvalitet gradnje. Naime, kako su iz agencija naveli, kupci žele posjedovati stan u kojem je sve novo. Tako se obično biraju stanovi i zgrade visokokvalitetne novogradnje, a kupcima je od izuzetne važnosti vrsta fasade na zgradi, stolarija, podovi i kvalitet liftova u zgradama.

Uprkos pandemiji koronavirusa koja je zahvatila gotovo sve oblasti, za kupovinu nekretnina i dalje postoji veliki interes, kako u Sarajevu tako i u Istočnom Sarajevu.

"Postoji interesovanje i potražnja za novoizgrađenim objektima u Sarajevu. Prema istraživanjima Deloittea, u 2019. godini cijena kvadrata novogradnje u Sarajevu bilježe rast od 13,7 posto u odnosu na 2018. godinu. S obzirom na trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo, iako je umanjena, postoji potražnja za stanovima u novogradnji", objašnjava Mutevelić.

U Sarajevu je trenutno u planu gradnja tri nove zgrade i to 22-spratne zgrade na lokaciji Marijin Dvora, kod Unitica i hotela Holiday te još dvije zgrade slične spratnosti u općini Centar Sarajevo. Postavlja se pitanje da li je našem gradu zaista potrebna gradnja novih zgrada.

"S obzirom na to da postoji potražnja za novim stanovima, samim tim postoji i potreba za gradnjom novih zgrada", zaključio je Mirza Mutevelić.