Pripremni radovi za izgradnju luksuznog hotela Hilton u staroj jezgri grada Sarajeva, kod Katedrale Srca Isusova su počeli, a završetak objekta se očekuje do kraja 2020. godine, potvrdio je turski investitor Fatih Kol.

"Hotel će biti luksuzan i imat će pet spratova. U sklopu objekta će biti 40 soba, četiri suit sobe, parking s blizu 50 mjesta... Želio sam da sve bude kvalitetno. Zbog toga sam odabrao najbolju lokaciju u Bosni i Hercegovini. To mora biti baš luksuzno i stvarati dobru sliku o gradu Sarajevu", kazao nam je Kol.

Napominje da će objekat, ukoliko sve bude po planovima, biti završen do kraja godine.

"Ne bi trebalo da gradnja bude otežana zbog koronavirusa. Pratim nevolje koje su zbog pandemije zadesile ljude širom svijeta i nadam se da će sve brzo proći, ali to neće otežavati gradnju. Planirano je da hotel bude završen do kraja godine i moram brzo da radim", istakao je Kol za Klix.ba.

Navodi kako je dugo boravio u Bosni i Hercegovini i kako na osnovu svojih iskustava može govoriti da papirologija predstavlja problem stranim investitorima i onemogućava im da rade onako kako su planirali.

"Razumijem da se lokacija nalazi u staroj jezgri grada, da gabariti i izgled gradnje ne mogu odudarati od ostalih objekata u tom dijelu grada, ali uprkos svemu to sve predugo traje, sa nadležnostima općine, sa nadležnostima kantona. Najbitnije je da je sve završeno. Zahvalan sam nadležnima", rekao je Kol.

Riječ je o hotelu Hilton Curio, kategoriziranom kao gradski biznis hotel.

"Cijela procedura vezana za papirilogiju je napokon završena i na tome sam zahvalan nadležnima u Općini Stari Grad i Kantonu Sarajevo. Sve je čisto kao suza i od danas kreću pripremni, a potom i drugi radovi", zaključio je investitor Fatih Kol.