Svrzina kuća, nekadašnja privatna kuća u Sarajevu, a danas depandans Muzeja grada, predstavlja autentični primjer bosanskog graditeljstva 18. i 19. stoljeća. Kuću je sagradila ugledna sarajevska porodica Glođo, a kasnije je rodbinskim vezama prešla u vlasništvo poznate porodice Svrzo.

.........................................................................................................


Spada u jednu od najposjećenijih turističkih atrakcija grada Sarajeva, upravo zbog svoje autentičnosti i starosarajevskog stila gradnje te specifičnog unikatnog enetrijera.

Kako su nam kazali iz Muzeja Sarajeva, zbog velike zainteresiranosti turista koji dolaze u Sarajevo, posjećenost ovom svojevrsnom spomeniku bosanske arhitekture i dizajna iz godine u godinu raste.

- Turisti pokazuju veliko zanimanje za naše kulturno-historijsko naslijeđe, a naročito za Svrzinu kuću, koja je, osim što pruža uvid u baštinu našeg grada, ujedno i idealan ambijent za druženje. Posjete su svakako veće u ljetnom nego u zimskom periodu, a u prethodnih pet mjeseci obišlo ju je više od 1.000 gostiju - kazali su iz Muzeja.

U prostoru Svrzine kuće, tačnije njenim avlijama, već tradicionalno se odvijaju razni programi u okviru Festivala "Baščaršijske noći", kao i prijemi tokom "Sarajevo Film Festivala", koncerti, večeri poezije, večeri sevdaha...

Organizirane grupe

- Turisti zimi uglavnom individualno posjećuju kuću, dok ljeti imamo organizirane grupe. Dolaze nam gosti iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke i drugih zemalja EU - pojasnili su iz Muzeja Sarajeva te istakli da će Svrzina kuća od 15. aprila biti otvorena za posjete svakim radnim danom od 10 do 18, a subotom do 15 sati.

Izvor:
Avaz.ba