Ako živite u malom stanu ili imate ograničen prostor, znamo koliko može biti teško iskoristiti ga na najbolji način. U ovom blogu ćemo vam predstaviti mnoge kreativne ideje i trikove kako bi vaš mali prostor izgledao predivno i bio funkcionalan.

maliprostor

Od organizacije stvari do upotrebe svjetla i boja, naučit ćemo vas kako da izvučete maksimum iz vašeg prostora. Bez obzira na to da li imate jednosoban stan ili samo malu sobu koju želite da uljepšate, ovaj blog će vam pružiti inspiraciju i savjete za uređenje. Uživajte u čitanju!

Korištenje vertikalnog prostora

U malim prostorima, važno je iskoristiti vertikalni prostor kako biste maksimalno iskoristili površinu. Police montirane na zidove ili viseće police mogu vam pomoći da organizujete knjige, suvenire i druge sitnice.

maliprostor4

Također, možete koristiti visoke ormare ili police koje sežu do plafona kako biste dodatno iskoristili vertikalni prostor.

Multifunkcionalni namještaj

Investirajte u multifunkcionalni namještaj koji može služiti za više namjena. Naprimjer, kreveti na razvlačenje mogu se koristiti kao sofa tokom dana, a kao krevet tokom noći.

maliprostor2

Višenamjenski stolovi mogu se koristiti za rad, obroke ili kao dodatni prostor za odlaganje.

Korištenje ogledala za vizuelno povećanje prostora

Ogledala mogu pomoći u vizuelnom povećanju prostora u malim stanovima ili prostorijama. Postavljanjem ogledala nasuprot prirodnih izvora svjetlosti, svjetlost će se reflektovati u prostoru i stvoriti osjećaj većeg prostora.

maliprostor1

Također, ogledala mogu poslužiti kao dekorativni elementi ili funkcionalni komadi namještaja, poput ormarića sa ogledalom.

Prilagođavanje rasvjete: Slojevita rasvjeta, svjetiljke koje štede prostor i LED trake

Rasvjeta igra ključnu ulogu u stvaranju udobnog ambijenta u malim prostorima. Koristite slojevitu rasvjetu kako biste imali različite izvore svjetlosti za različite potrebe. Naprimjer, ugradne plafonjere mogu biti osnovni izvor svjetlosti, dok stojeće lampe i zidne svjetiljke mogu obezbijediti dodatnu svjetlost za čitanje ili rad.

LED trake mogu se postaviti ispod kuhinjskih elemenata ili na ivicama stepenica kako bi dodale dodir svjetlosti bez zauzimanja prostora.

Koristite dnevnu svjetlost

Još jedan način da učinite mali prostor svjetlijim jeste korištenje prozora i prirodnog svjetla. Krovni prozori omogućavaju da se prirodno svjetlo uliva u vaš prostor, čineći ga svjetlijim i prostranijim.

maliprostor3

Ako vaši prozori ne daju dovoljno svjetla, razmislite o upotrebi providnih zavjesa ili roletni koje će omogućiti da što više svjetla prodre. Također, pokušajte da maksimalno iskoristite prirodno svjetlo tokom dana.

Ako imate mogućnost, pomjerite radnu površinu bliže prozoru ili se opredijelite za stolice koje se mogu pomijerati kako biste lakše pratili tok sunca tokom dana. Na ovaj način, vaš mali prostor će izgledati svjetlije i prostranije, a vi ćete se osjećati prijatnije i produktivnije.