Bijeli zidovi. Namještaj malih dimenzija. Površine bez ukrasa. Ovakvi stilski savjeti čine uređenje malih prostora dosadnim.

Maliprostoridekoracija1

Sljedećih sedam enterijera krše svaku smjernicu iz pravilnika "manje je više". Svaki mikro prostor dokazuje da, kada se uradi kako treba, nije potrebno mnogo kvadrata da biste stvorili dom pun stila.

 

Elegantni savjeti za uređenje malih prostora

Maliprostoridekoracija2

 

Smanjite svoj namještaj

Ponekad će jedan komad glomaznog namještaja unijeti mnogo šarma u mali prostor. Da je mali kutak koji je ovdje prikazan popunjen sa nekoliko komada namještaja manjih dimenzija, prostor bi izgledao skučen i pretrpan.

 Maliprostoridekoracija3

Međutim, ispunjavanje većine ovog prostora velikom sofom učinilo je ovu dnevnu sobu vrlo privlačnom.

 

Više je više

Francuska blogerica Éléonore Bridge transformirala je 35 kvadrata u elegantan dom koristeći temu "više je više".

Maliprostoridekoracija4

Kako je postigla ovaj izgled? Zidovi i namještaj u mekim nijansama prave podlogu za njenu šarenu zidnu umjetnost i zanimljivu dekoraciju.

 

Obojite stropove u svijetlu boju

Tamni stropovi mogu dodati dubinu malom svijetlom prostoru s bijelim zidovima. Trik za ovaj rad je korištenje satenske ili polusjajne boje koja reflektira svjetlost. Za razliku od ravne tamne boje, ona sa sjajem će vaš prostor učiniti svijetlim.

Maliprostoridekoracija5


Koristite jedan tepih za jednu sobu kako biste je povezali

Kada se urade kako treba, tepisi mogu stvoriti različite zone u maloj prostoriji. Ovaj prostor od 10 kvadratnih metara koristi veliki tepih za dnevnu sobu, a manji za odvajanje kućne kancelarije.

Maliprostoridekoracija6


Obojite zidove u bijelo

Tamni zidovi mogu dodati arhitektonski interes malom prostoru kada su upareni sa elementima u kontrastnoj svijetloj nijansi.

Maliprostoridekoracija7

Ova elegantna kuhinja kombinuje dramatične crne zidove s bijelim stropom i ormarićima. Bijela boja stvara iluziju kalupa oko rubova vrata i vrha zidova.


Trpezarijski namještaj treba biti uparen

Odgovarajući trpezarijski set izgleda povezano. Ali ako želite da napravite hrabri, elegantni izražaj, neusklađen set poput ovog prikazanog ima veliki "wow" faktor.

Maliprostoridekoracija8

Da biste postigli ovaj izgled, morat ćete biti sigurni da su stolice koje odaberete odgovarajuće visine za stol koji koristite.

Da biste stvorili boemsku atmosferu, koristite eklektičnu kombinaciju sjedišta kao što je ovdje prikazano. Za čist, savremen izgled, neka sve stolice budu istog stila, pri čemu je svaka u drugoj boji.


Ugradna rasvjeta čini male prostore većim

Ugradna stropna rasvjetna tijela unaprjeđuju male prostore bez da zauzimaju dragocjeni podni ili vertikalni prostor. Međutim, slojevitost vaše rasvjete omogućit će vam da dodate svjetlost i stil tamo gdje želite.

Maliprostoridekoracija9

Kao što je ovdje prikazano, predimenzionirani luster daje ovoj maloj dnevnoj sobi prekrasnu fokusnu tačku dok osvjetljava stolić za kafu. Podna lampa sa desne strane je za čitanje. Dvije male stolne lampe u sredini daju ovoj maloj prostoriji difuzno dekorativno svjetlo.