Izbor saksija koje možete kupiti u prodavnicama gotovo je beskonačan, od boje i oblika do materijala i drugih karakteristika, pa treba odlučiti šta je najbolje za biljku koju imate.

saksije1

Tek kupljene biljke u plastičnim posudama iz rasadnika spremne su za presađivanje čim ih donesete kući. Nakon što je provela mjesece ili čak godine u maloj posudi za uzgoj, nova biljka vjerojatno je prerasla taj prostor i treba joj veći za nesmetani rast i razvoj.

Također, biljke koje već imate, a prerasle su saksije u kojima se nalaze, spremne su za promjenu posude. Kod kupovine nove saksije, stručnjaci za savjetuju na šta obratiti pažnju kako biste kući donijeli najbolju saksiju.

1. Veličina je bitna

Za početak, odredite veličinu posude koja vam je potrebna. Evo praktične smjernice: povećajte veličinu posude za tri do šest centimetara u promjeru za biljke koje rastu u posudama promjera 25 centimetara ili manje. Za veće biljke, one koje rastu u posudama promjera većeg od 25 centimetara, povećajte veličinu posude za šest do devet centimetara u promjeru.

saksije2

Na primjer, potpuno nova biljka u plastičnoj posudi za rasadnik od 10 centimetara spremna je za prijelaz u posudu promjera oko 13 centimetara. Filodendron koji raste u posudi od 30 centimetara može se prebaciti u teglu od 35 centimetara. Iako biste mogli biti u iskušenju odabrati saksiju koja je nekoliko centimetara veća, oduprite se.

Sobne biljke rastu sporo. Prevelika posuda izgledat će nesrazmjerno s biljkom. Također, posude koje su prevelike za biljku mogu uzrokovati zdravstvene probleme jer će se višak zemlje presporo sušiti. Tlo koje predugo ostaje mokro potiče truljenje korijena i stabljike.

2. Odvod vode je ključan

Uvijek odaberite posudu s drenažnim rupama, što također osigurava da tlo u saksiji ne ostane previše mokro nakon zalijevanja. Višak vode može slobodno istjecati s dna posude, dopuštajući kisiku da dođe do korijena biljke. Ako koristite tanjurić ili pladanj ispod posude, svakako ga ispraznite kako se korijenje ne bi natopilo vodom.

saksije3

Ako slučajno naiđete na prekrasnu saksiju koja nema rupe za drenažu, još uvijek je možete koristiti. Naime, može poslužiti kao ukrasna vanjska saksija u kojoj se krije nešto manja obična posuda s drenažnim otvorima. Nakon zalijevanja jednostavno izvadite manju posudu i odlijte višak vode.

3. Pronađite svoj stil

Veličina saksije i drenaža su dva najvažnija faktora pri odabiru posude za sobnu biljku. Nakon što zadovoljite te dvije potrebe, odaberite saksiju koja vam se sviđa. Keramičke saksije danas su najpopularnija vrsta posuda za kućne biljke. Naći ćete ih u svim vrstama stilova, boja i veličina.

Nekada su se najčešće koristile glinene posude. One su atraktivne, teške i stoga idealne za velike biljke te porozne. Izvrsne su za bromelije, kaktuse, paprati, orhideje i sukulente. Međutim, glinene saksije zahtijevaju češće zalijevanje i teško ih je čistiti.

Saksije od plastike i stakloplastike nude nekoliko prednosti. Dostupne u svim vrstama boja i stilova, lagane su i lako ih se čisti te nisu skupe. Biljke u plastičnim saksijama i saksijama od fiberglasa ne treba zalijevati tako često kao glinene. Ostali materijali za posude za kućne biljke uključuju metal, korpe, obrađeno drvo ili drvo otporno na truljenje, glaziranu keramiku i staklo.

4. Čistite saksiju

Održavajte saksije čistima kako biste spriječili bolesti. Ako namjeravate koristiti saksiju za drugu biljku, dobro je očistite izvana i iznutra. Glinene posude često nakon duže upotrebe dobiju bijeli pokrov uzrokovan nakupljanjem minerala nakon isparavanja vode. Kako biste uklonili naslage, izribajte je spužvicom od čelične vune ili četkom s tvrdim čekinjama u otopini sirćeta i vode.

Ako je pokrov debeo, prvo ga iščetkajte suhom krpom od čelične vune. Isperite saksije, a zatim ih namočite u otopinu izbjeljivača (1 dio izbjeljivača na 9 dijelova vode) na 20 minuta kako biste ubili sve bakterije, gljivice ili jajašca štetočina na njima. Ponovno isperite. Plastične saksije čistite krpom umočenom u toplu vodu sa sapunom. Ribajte saksiju dok potpuno ne nestanu zemlja i prljavština. Namočite posudu u otopinu izbjeljivača kao što biste namočili glinenu posudu ako se želite riješiti štetočina i bakterija.