Gerber je prekrasna sobna biljka, iznimno laka za uzgoj. 

Daje cvjetove nevjerovatne ljepote u raznim nijansama pastelnih boja. Najčešće boje su žućkasta, narandžasta, bijela, roza i mnogobrojne nijanse crvene.

Gerber je iz porodice Asteraceae, a potječe iz Afrike, Sjeverne Amerike, Madagaskara i iz tropskih dijelova Azije. Postoji oko 100 različitih vrsta gerbera od čega je tridesetak vrsta u divljini.

Lagan za uzgoj

Gerber raste grmoliko i to od dvadeset do četrdeset centimetara u visinu i od trideset do pedeset centimetara u širinu. Ima velike zelene listove iz kojih ljeti izranjaju cvjetovi.

Iznimno je lagan za uzgoj i nije potrebna prevelika njega. Voli sunčana i topla mjesta, te dobro podnosi velike vrućine. Jedino treba pripaziti da se zemlja nikada potpuno ne isuši i potrebno ju je stalno održavati vlažnom. Zato se ljeti obilno zalijeva, ali treba pripaziti i da zemlja ne bude previše natopljena da ne bi došlo do truljenja korijenja i odumiranja biljke.



Prihranjivati ga treba jednom u dvije sedmice, pa čak i jednom sedmično sa gnojivom, pogotovo ljeti kada je doba cvatnje.

Tokom zime treba izostaviti gnojenje i smanjiti zalijevanje. Zalijevajte samo onoliko koliko je potrebno da se zemlja skroz ne isuši. Temperatura zraka u prostoriji u kojoj se gerber nalazi zimi može da bude hladnija. Najbolje da bude negdje oko 10°C.

Razmnožavanje

Razmnožava se na dva načina: podjelom korijena ili sadnjom sjemena.

Ukoliko se razmnožava dijeljenjem korijenove mase, to treba napraviti u proljeće, oko aprila. Nakon što ih razdvojite posadite ih u nove posude, u kompostnu zemlju sa malo pijeska i treseta. Dobro zalijte, te stavite na sunčano mjesto.



Ukoliko se odlučite za drugi način, a imate sjeme gerbera, potrebno je da u posudu za sijanje stavite zemlju sa tresetom i pijeskom. Nakon toga prospite sjeme po njoj, te na kraju pokrijte sjeme tankim slojem treseta, te ostavite na temperaturi oko 15 °C. Za otprilike dvije sedmice sjeme bi trebalo proklijati.

Gerber se najčešće koristi kao rezano cvijeće i na petom je mjestu najčešće korištenih rezanih cvjetova u svijetu, nakon ruža, karanfila, krizantema i tulipana.