Listovi poput djeteline i mnoštvo malih cvjetova s pet latica čine oxsalis izuzetno privlačnim cvijetom kojeg mnogi rado drže u kući ili sade u vrtu. 

U narodu je poznat još i kao cecelj ili zečija djetelina. Ovaj rod čine zeljaste trajnice i polugrmolike vrste koje su nam stigle iz tropskih krajeva Južne Amerike.  

Njega ukrasne djeteline

Korijen oxalisa može biti u vidu vlaknastih korjenčića, ali je u većini slučajeva nalik na sitnu lukovicu. Ukoliko posadite lukovičaste podanke saksiju trebate držati na hladnom mjestu, na temperaturi od šest do osam stepeni Celzijevih, i oskudno zalijevati dok se ne pojave mladice.



Za vrijeme rasta zalijevajte i prihranjujte biljku redovno. Odrasla biljka traži svijetlo i sunčano mjesto te malo hladniju temperaturu od 12 do 14 stepeni Celzijevih. Zalijevajte je oskudno, što znači malom količinom vode s vremena na vrijeme.

Sve boje oxalisa

U zavisnosti od vrste ukrasna djetelina može imati zelene ili ljubičaste listove, te bijele, žute ili ružičaste cvjetiće. Oxalis boweiana ima ljubičastoružičaste cvjetove, Oxalis rubra crvenkaste. Posebno zanimljiva je Oxalis triangularis sa tamnozelenim listovima koji su obogaćeni ljubičastim detaljem i obrubljeni crnom linijom, sa ružičastim cvjetićima.



Oxalis deppei ima blijedocrvene cvjetove koji su u sredini žuti. Često se u nekim zemljama poklanja kao novogodišnji poklon jer mu lišće raste u skupinama po četiri te se vjeruje da donosi sreću.

Oxalis triangularis – purpurea ima listove ljubičaste boje i male ružičaste cvjetiće. Ova vrsta nema period mirovanja te raste i cvjeta tokom cijele godine. Uspijeva vrlo dobro i u zatvorenom prostoru i u vrtu. Predvečer se njeni cvjetići zatvaraju, a listovi skupljaju poput leptira koji skupi krila.

Srećonoša

Oxalis se može držati kao pojedinačna sobna saksijska biljka ali se također može saditi u većim korpicama ili žardinjerama zajedno sa nekim drugim cvijećem kao što su begonije ili pelargonium.



Zanimljivi listovi i ljupki cvjetići osvojili su srca ljubitelja cvijeća širom svijeta. Ukrasna djetelina je dekorativna biljka koja je veoma laka za održavanje pa stoga krasi mnoge vrtove, domove i prozore.

Budući da se radi o djetelini i da neke vrste dolaze sa listovima u skupinama po četiri, oduvijek se smatra da donosi sreću.