Brunfelzija je cvijet koji oduševljava mnoge svojim velikim i delikatnim cvjetovima ljubičaste boje. Ime je dobila po ocu botanike Germanu Ottu Brunfelsu, a stiže nam iz Srednje i Južne Amerike.

brunfelsia2

Ovaj nježni i krhki cvijet najbolje uspijeva u stakleniku, ali će uživati i lijepo napredovati i u ugodnoj atmosferi vašeg doma.

brunfelsia3

Njega i uzgoj

Brunfelzija voli polusjenovita i zračna mjesta, posebno za vrijeme ljetnih mjeseci. Zimi joj treba obezbijediti malo više svjetla budući da su dani kraći i brzo se smrkne.

brunfelsia6

Temperatura pogodna za pravilan rast i razvoj brunfelzije treba biti umjerena i jednolična, od 13 do 16 stepeni Celzijevih. Promjene temperature mogu biti kobne za ovaj cvijet.

brunfelsia4

Ustajao i suh zrak škodi ovim ljepoticama, kao i centralno grijanje. Zato uvijek održavajte vlagu u zraku. Ljeti biljku obilno zalijevajte, a zimi malo oskudnije.

brunfelsia5

Period mirovanja

Za cvatnju brunfelzije treba obezbijediti period mirovanja od kraja oktobra na svijetlom i hladnijem mjestu, na temperaturi od 12 stepeni Celzijevih uz ograničeno zalijevanje. Zemlja pogodna za sadnju brunfelzije je tresetni supstrat.

brunfelsia1

Razmnožavanje se vrši ljeti reznicama stabljika ove prelijepe biljke.