Jaglac je biljka koja cvjeta u proljeće u predjelima s umjerenom klimom. Postoji više od 500 različitih vrsta jaglaca koji potječu iz Evrope, Azije i Amerike.

jaglac

Hibridne vrste, kao što je Primula x polyantha, mogu se uzgojiti kod kuće.

Uglavnom su to otporne višegodišnje biljke, a najpoznatije vrste su Primula vulgaris i Primula obconica. Primula potječe od latinske riječi koja znači "prvi" i "jedan od vjesnika proljeća".

Voli niže temperature

Jaglac dolazi u gotovo svim bojama, od bijele i žute do crvene i zagasitoplave. Ima jednostavne i nježne cvjetove nalik na lijevak i mekane nazubljene listove koji se razlikuju rasporedom od vrste do vrste.

jaglac1

Voli hladniju temperaturu, ne iznad 10 do 12 stepeni Celzijevih. Kako temperature budu rasle smjestite ga u laganu sjenu, ali na mjesto koje je prozračno.

jaglac3

Odgovara mu umjereno vlažno tlo i tako ga je potrebno održavati sve do drugog zalijevanja. U vrijeme cvatnje potrebno je dodavati tekuće gnojivo svakih 15 dana. Redovito uklanjajte osušene cvjetove i listove. Presadite ga tek kad primijetite korijenje na dnu posude.

jaglac4

Ako primijetite da cvijet i listovi trunu, radi se o plijesni. Jedan od razloga je pretjerano zalijevanje. Najsigurnije je prstom ispitati - ako je zemlja izgubila vlažnost onda je vrijeme za zalijevanje. Odstranite bolesne dijelove i umjereno zalijevajte.

Posebne napomene

Razmnožavanje kod starijih biljaka vrši se razdvajanjem busena ili pomoću sjemena.

jaglac2

Ukoliko želite da Primula vulgaris cvate i naredne godine, u toku ljeta biljka mora biti na otvorenom.

Kod ljudi sa osjetljivom kožom jaglac može izazvati kožnu alergiju. S druge strane, neke vrste ovog cvijeta koristile su se u medicini. Korijen Primula elatior koristi se za kašalj, vrućicu, nesanicu i glavobolju.