Gloksinija, sa svojim baršunastim cvjetovima nalik na trube, divan je ukras svakog doma.

gloxinia1

Porijeklom je iz Južne Amerike. Ime, koje se u narodu zadržalo do danas, dobila je po botaničaru P. B. Gloxinu. Kasnije su gloksinije raspoređene u vrstu Ligeria, ali se smatra da je ispravno svrstavanje u vrstu Sinningia.

Davne 1817. godine, iz brazilskih šuma, donesene su u Evropu neke od najpoznatijih vrsta gloksinije, kao što je Sinningia speciosa, najraširenija vrsta oblikovana poput rozete sa grozdom velikih purpurnih i ljubičastih cvjetova u središnjem dijelu.

Mnoštvo boja

U divljini ove biljke su neugledne sa asimetričnim, neznatno podignutim cvjetovima. Godine 1850. pojavili su se potomci gloksinije sa simetričnim zvonastim podignutim cvjetovima iz kojih su nastali današnji hibridi sa mnoštvom oblika i boja.

gloxinia3

Postoje purpurne, tamnije i svjetlije ljubičaste, ružičaste, crvene i bijele gloksinije, neke jednobojne, a neke s bijelim obrubom, što djeluje veoma otmjeno.

Nježna trajnica

Gloksinija voli svjetlo, ali ne direktno sunce. Ako je postavite na prozor koji gleda na jug, zaštitite je zastorom od sunčevih zraka. Ljeti ovu cvjetnicu držite u hladnijoj prostoriji. Zimi temperatura prostorije ne bi trebala biti niža od 16 stepeni Celzijevih.

gloxinia2

Idealna zemlja za uzgoj gloksinije je tresetni supstrat. Izbjegavajte pretjerano zalijevanje i previsoku vlažnost zemlje. Da bi što duže cvjetala ovu biljku treba brižno njegovati i ravnomjerno zalijevati, obavezno prazneći podložak od saksije ukoliko se u njemu skupi višak vode. Listovi i cvjetovi ne smiju se prskati jer će voda na njima ostaviti mrlje. Kada gloksinija procvjeta treba smanjiti zalijevanje.

Zimski san

Želite li sačuvati gloksiniju do naredne godine, krajem jeseni je postepeno prestanite zalijevati i čekajte da se listovi osuše. Zatim gomolje izvadite i ostavite na toplom i suhom mjestu gdje će provesti vrijeme zimskog mirovanja.

gloxinia4

U proljeće ih posadite u saksiju sa novom zemljom, samo malo ispod površine. Temperatura zemlje bi trebala biti od 18 do 20 stepeni Celzijevih.

Razmnožavanje se vrši lisnim reznicama.