Imati mačku kod kuće je kao da imate malo dijete. Sredstva za čišćenje u domaćinstvu, neke kućne biljke i drugi predmeti mogu predstavljati opasnost za mačke i mačiće.

macepredmeti

Uobičajeni kućni predmeti koji mogu biti opasni/toksični za mačke:

 

1. Aluminijska folija / čepovi itd.

Mačke možda vole da se igraju sa lopticom od aluminijumske folije ili plutom na konopcu, ali ovi predmeti mogu biti smrtonosni za nju. Ako se zaglave u grlu, vaša mačka bi se mogla udaviti; ako se žvaću ili djelimično pojedu, mogu uzrokovati crijevnu blokadu. Celofan (uključujući omote na pakovanju cigareta) može postati "staklen" u želucu mačke i uzrokovati bolnu smrt.

 

2. Konci/predivo

Nikada ne ostavljajte mačku samu s kanapom ili predivom (uključujući konop koji vezuje meso). Oni se lako progutaju i mogu uzrokovati gušenje, začepljenje crijeva ili čak smrt. Nemojte da vas zavaraju slike mačića koji se igraju sa klupkom prediva.

macepredmeti2

 

3. Gumene trake

Mačke vole da vuku gumene trake - ali gumica bilo koje veličine je opasna i može biti fatalna ako se proguta. Sigurno pravilo je da gumene trake držite u ladici ili kutiji gdje ih vaša mačka neće vidjeti ili pronaći.

 

4. Lijekovi / Oštri predmeti

Nikada nemojte davati mački aspirin (čak ni aspirin za djecu) ili Tylenol. Izbjegavajte "kućne lijekove". Umjesto toga, obratite se veterinaru. Držite ravne/sigurnosne igle i igle za šivanje van dohvata.

 

5. Otrovne biljke – božićna zvijezda, difenbahija, azaleja, ljiljani, imela, božikovina, amarilis, hibiskus

Ostale biljke koje treba izbjegavati: filodendron, bršljan (engleski bršljan), krizanteme, ricinus, rabarbara (listovi), ljutika, trešnja (grančice, listovi, korijenje i mesnati dijelovi), otrovni bršljan, lisunac, ljiljan (lišće, cvijeće, korijenje), gljive, narcis (lukovica), hrast (žir, mladi izdanci i listovi), oleander, sumak, slatki grašak (sjemenke i mahune), rakovo oko - Abrus precatorius (sjajne crvene i crne sjemenke), krompir (pogotovo sirovi krompir koji je proklijao – skuhani krompir koji mi jedemo je u redu), kajsija i breskva (košpica).

 

6. Tečnosti za čišćenje / Sredstvo za ubijanje glodara i buba

Iako većina mačaka izbjegava hemikalije zbog njihovog mirisa, uvijek postoji šansa da će vaša mačka probati eksperimentalni ukus. Jedno lizanje može biti fatalno. Kao i kod djece, sve hemikalije, boje, otrove, tekućine za čišćenje itd. držite dobro zatvorene i van domašaja.

Koristite proizvode koji označavaju "sigurno za kućne ljubimce" za puževe u bašti.

Nemojte koristiti sredstvo protiv buba u obliku praha – vaša mačka bi mogla proći kroz njega i polizati svoje šape. Nemojte koristiti "tablete protiv žohara" ili druge jestive tablete za ubijanje.

Ako mačja igračka dođe u kontakt s insekticidom, odmah je bacite – otrov može zadržati svoju ubilačku moć neograničeno vrijeme.

macepredmeti1

 

Još otrova

Provjerite u bocama kombinacije riječi koje sadrže fenol (primjeri fenolnih proizvoda: Lysol, neke vode za ispiranje usta, kalamin losion, sapuni i deterdženti koji sadrže heksahlorofen.

Proizvodi od katrana: Pine Sol i Tegrin.
Kiseline i baze: uključuje izbjeljivač u prahu, Clorox i amonijak.
Ostalo: bojice, krečna đubriva, pokvarene fluorescentne sijalice, sredstva za poliranje namještaja, boje za tkanine, sredstva za uklanjanje boja i lakova, sredstva za pranje posuđa.
Koristite antifriz „siguran za kućne ljubimce“.