Ako ste među milionima ljudi čiji dlakavi prijatelji svakodnevno dijele sofu ili krevet s njima, onda ste vjerovatno među milionima onih koji su frustrirani zbog stalnog čišćenja i usisavanja.

ljubimcitkanine1

Kandže mogu oštetiti većinu tkanina, pogotovo ako imate mačku koja misli da je kauč mjesto za grebanje. Mogu oštetiti i vaše prostirke, ali to nažalost ne možete spriječiti. Iako ovo ponašanje nikada nećete moći u potpunosti iskorijeniti, postoje neke tkanine pogodne za kućne ljubimce koje će vam malo olakšati posao.

❗️Zaštitite osjetljivu i oštećenu kožu vaših ljubimaca🐕🐈 Identičan unutrašnjem listu Aloe Vere, ovaj 100% stabilizirani...

Posted by Nature.ba on Monday, April 26, 2021

Postoje i one koje će vam posao pretvoriti u noćnu moru. Ako dopuštate kućnim ljubimcima da borave na namještaju, trebate izbjeći upotrebu sljedećih tkanina:

 

Šenil i životinjske kandže

Šenil (Chenille) je izdržljiv i mekan, što ga čini privlačnim izborom. Također ima vrlo gusto rebrasto tkanje (napravljeno od sitnih petlji), što je izvrsno za prikrivanje nečistoće. Međutim, to isto rebrasto tkanje mogu potpuno uništiti kandže životinja (posebno kandže mačaka). Jednom kada se petlje izvuku (čak i samo malo), više se ne mogu vratiti.

senil

 

Mrlje na somotu i kućni ljubimci

Ima nešto posebno u baršunu, što je vjerovatno razlog zašto se kućni ljubimci uvijek žele sklupčati na njemu. Dlake možete ukloniti na jednostavan način. Samo upotrijebite četku. Međutim, mrlji se ne možete tako lako riješiti. Baršun se vrlo lako izlomi, pa će čišćenje svih mrlja vjerovatno prouzročiti trajnu štetu, kao i kućni ljubimci koji na njemu grubo igraju.

barsun

 

Krhka svila

Podrazumijeva se da svila nije tkanina namijenjena kućnim ljubimcima ili djeci. Lako se zaprlja i ošteti, nevjerovatno ju je teško očistiti i ne drži se dobro protiv vlage. Također je i skupa. Nema smisla trošiti puno novca na namještaj koji će vaši kućni ljubimci lako uništiti. Prekrasna je, pa ako je želite koristiti za sobu u kojoj ima kućnih ljubimaca, držite je samo na prozorima u vidu zavjesa, a ne na namještaju.

svila

 

Tvid i dlake kućnih ljubimaca

Tvid je dobar za čišćenje, ali je noćna mora za uklanjanje dlaka kućnih ljubimaca. Dlake se uhvate u neravnu površinu i vrlo ih je teško ukloniti. Također ima isti problem, kao i šenil, kada su u pitanju mačje kandže. 

tvid

 

Zaključak

U suštini, tkanine s vrlo gustim tkanjem najbolje su presvlake u domovima koje imaju kućne ljubimce. Manja je vjerovatnoća da će kandže nanijeti štetu, a dlake će biti lakše ukloniti nego na tkanini s labavijim tkanjem. Teksturna tkanja također su izvrsna za maskiranje nečistoće i dlaka.

Ako želite dopustiti kućnim ljubimcima da borave na namještaju, svakako koristite tkanine pogodne za kućne ljubimce kako biste si olakšali život. Ostale sačuvajte na mjestima na kojima ih neće oštetiti vaši četveronožni prijatelji.