- Pojavila se iza ćoška. Došetala do nas dok smo pili kafu sa prijateljima u njihovoj bašti. Legla je na travu i tražila da je mazimo. Sluz joj je curila iz usta, dok je bezuspješno pokušavala da se očisti. Što se više lizala, to je više sluzi ostajalo po njoj. Smrdila je na ustajali gnoj i prljavštinu. Bila je mršava, a opet tako puna života - počela je svoju priču Belma Mujezinović, vlasnica Nature.ba, nezavisnog partnera američke kompanije Forever Living.

Maca se tako patila već godinu dana, a imala je čak i mačiće, saznat će kasnije. Mačići su uginuli, a ona je obilazila sarajevsko naselje Osik, ostavljajući za sobom sluzavi trag i pokušavajući privoliti nekoga da je barem pomazi i olakša joj bolove. Hranili je jesu, ali ona je sve teže gutala i uglavnom bi pojela tek toliko da je održi u životu.

- Macu sam 3. jula odvela na kliniku City Vet gdje ju je pregledao dr. Haris Čustović. Odmah je hospitalizirana i uključeni su joj antibiotici. Nakon svih urađenih testova, maca je uspješno operisana. Izvađeni su joj stražnji zubi i očišćena gingiva koja je bila toliko otečena, da su bolovi koje ova maca imala sigurno bili nesnošljivi - objašnjava Mujezinović dodajući da je kasnije saznala da su macu svi izbjegavali i tjerali od sebe misleći da je njena bolest prelazna.

Dobila ime po heroini

Artemisia, od milja Missy, je dobila ime. Nazvana po božici lova, Artemidi, Artemisia je bila kraljica Halikarnasa - pokrajine koja je u sastavu današnje Turske. U istoriji je ostala zapamćena kao zapovjednica pomorske flote perzijskog kralja Kserksa i kao njegova saveznica u napadima na grčke gradove.

- Dala sam maci ime heroine o čijim sposobnostima je pisao i grčki povjesničar Herodot kako bih skrenula pažnju na njenu hrabrost da preživi, da se bori uprkos svemu što ju je zadesilo. Vjerovala sam da će se u potpunosti oporaviti, tako da sam je nakon dvije sedmice provedene na klinici uzela kod sebe. Okupala sam je blagim alojinim šamponom sa jojobom i počela joj davati aloju sa hranom kako bih njeno slabašno tijelo oporavila od godina provedenih na ulici. Već nakon desetak dana, napredak je bio vidljiv. - tvrdi Mujezinović koja je Missy davala Aloe Vera Gel pomiješan sa tečnom mačijom hranom kako bi prikrila miris gela koje mace često ne vole, iako na internetu postoje brojni video zapisi o macama koje ga piju samog.

Uporedne fotografije napravljene 3. jula i 3. avgusta, dovoljno govore same za sebe koliko znači malo brige, malo ljubavi i, naravno, adekvatna veterinarska asistencija i njega tokom post-operativnog oporavka. Beživotna dlaka i oštećena koža koju je maca stalno lizala, konačno se oporavila, a ona sama je bila življa, odličnog apetita i uredne stolice.

Preporuke engleskog veterinara

- Nažalost o upotrebi aloje u veterinarskoj medicini vrlo malo se zna u Bosni i Hercegovini. Nature.ba je prije dva mjeseca počeo sa promocijom proizvoda Forever Living putem društvenih mreža i evo mogu reći da već sada bilježimo značajan uspjeh kada su u pitanju reakcije naših korisnika. Mi se vodimo preporukama dr. Davida Urcha, engleskog doktora veterinarske medicine, koji je svoje zvanje stekao 1980. na Cambridgeu i nakon toga otvorio privatnu praksu - objašnjava Mujezinović čije ime se veže za životinje već deset godina i to putem projekata udomljavanja napuštenih pasa u galeriji Bela Vida, te izložbe "Zašto psi?", Festivala darivanja, a i projekta Pawsitive putem kojeg su napušteni psi i mačke korišteni u terapijske svrhe u Centru za djecu sa posebnim potrebama Dajte nam šansu u Sarajevu.

Knjiga dr. Davida Urcha - Aloe Vera - Nature's Gift: Aloe Vera in Veterinary Practice, koju je moguće kupiti putem Amazona prava je riznica kvalitetnih savjeta primjenjivih na mnogim životinjama. Objašnjeno je više od 200 stanja koje pogađaju stoku, ovce, koze, kućne ljubimce, zmije, guštere, ribe i neke ptice. Svaka bolest je opisana jasno i date su instrukcije korak po korak kako učinkovito koristiti Aloe Vera pripravke. Ova knjiga je rezultat njegove dugogodišnje prakse u koju je uvrstio alojine proizvode nakon što se i sam uvjerio u njihovu ljekovitost.

- Iako je bio skeptičan, pio je aloju dva mjeseca nakon teške povrede vrata i kičme. Prethodno je uzimao lijekove koji su mu izazivali mučninu i nisu pomagali. Dva mjeseca nakon konzumiranja aloje, napredak je bio drastičan. Zato i odlučio početi primjenivati aloju u svojoj praksi kod zacjeljivanja rana i nekih oblika dermatitisa. Uskoro je proširio primjenu i već 1997. godine postao je član savjetodavnog odbora Forever Living kompanije, zajedno sa doktorima medicine i drugim ekspertima, kako bi davao savjete pri upotrebi proizvoda ove kompanije - objašnjava Mujezinović.

Proizvodi nisu testirani na životinjama

David Urch i danas je čest gost na webinarima Forever Living UK gdje daje savjete kako koristiti proizvode ove kompanije koja posjeduje certifikate što je garancija kvalitete Međunarodnog naučnog savjeta aloje (IASC) čiji znak nosi svaki proizvod kao garanciju da je u njemu najkvalitetnija aloje na svijetu, te da se sastav i kvaliteta svakodnevno kontroliraju. Proizvodi Forever Living kompanije imaju i kosher i halal certifikat, a priznaje je i BUAV (British Union Against Viviection), što znači da se prilikom razvoja i testiranja ne obavljaju testovi na životinjama.

Nego, kad smo već kod životinja, da se vratimo na Missy sa početka ove priče. Ona se trenutno nalazi u privremenom domu gdje strpljivo čeka nekoga kome će se svidjeti i ko će joj pokloniti kutak u svom domu. U međuvremenu je sterilisana i bila je na kontrolnom pregledu kod veterinara koji je vrlo zadovoljan oporavkom. Voli se maziti, izležavati na suncu, a mjauk joj zvuči kao šapat zbog upale koju je imala.

Ukoliko joj želite pružiti dom, javite se putem Facebook stranice Nature.ba, gdje također možete naručiti proizvode za sebe, ali i za vaše ljubimce. Nakon potpisa Ugovora o udomljavanju u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja FBiH, udomiteljima Nature.ba poklanja jedan litar Aloe Vera Gela kako bi Missy nastavila konzumirati ovaj čudotvorni napitak.

 

Forever Living kompanija osnovana je 1978. godine u Arizoni, Sjedinjene Američke Države, a njeni proizvodi su prisutni u 160 zemalja na svim kontinetima. Vodeća je kompanija za proizvodnju aloje i pčelinjih proizvoda na svijetu i ima godišnji promet od gotovo tri milijarde dolara.