Ukoliko vašoj porodici želite pridružiti jednog ili dva pernata člana, a nemate iskustva s držanjem ptica, stručnjaci kažu da je u tom slučaju najbolji izbor kanarinac.

..................................................................................







Otkriven prije gotovo petsto godina na Kanarskim ostrvima, kanarinac je danas, uz papagaja, jedan od omiljenih pernatih kućnih ljubimaca.

Nakon što dobro razmislite da li ste spremni na ovaj korak te da li imate dovoljno volje i želje da se brinete o pridošlici, budući da kanarinci u prosjeku žive od 10 do 14 godina, vrijeme je za nabavku kaveza i ostale opreme.


Jednostavan kavez

Kada se radi o izboru kaveza za kanarinca važi pravilo “što jednostavnije to bolje”.

Ove šarmantne ptičice trebaju imati što više prostora kako bi širili svoja krila. Visok kavez je uvijek dobrodošao, ali on mora biti i dovoljno dugačak kako bi se ptica mogla kretati i skakutati po njemu.

U svakom slučaju što veći i što jednostavniji kavez je najbolji izbor!

Veoma je važno da odaberete mjesto za kavez u vašem domu koje je zaštićeno od direktnog sunca i propuha. Također kavez nije dobro držati u prostoriji u kojoj se kuha ili puši.

Prečke na kojima kanarinac stoji u kavezu trebaju biti što tanje, budući da on ima male prste i izuzetan napor mu predstavlja držanje za debelu prečku. Možete koristiti i obične grane od drveta breze ili vrbe, koje su odlična “turpija” za nokte kanarinca.





Ostala oprema

Mjesto za hranu i vodu u kavezu se podrazumijeva te kao i ostatak kaveza treba uvijek biti čisto i uredno. Dobro je poznato da ptičice rasipaju sjemenke kada jedu, te je redovno održavanje veoma važno, prvenstveno zbog izmeta. Rasipanje sjemenki možete spriječiti i tako što ćete hranilicu napuniti sjemenkama samo do jedne trećine.

Uz uobičajenu hranu obezbijedite im mineralni kamen i sipinu kost, te povremeno vitaminske dodatke, zatim voće poput jabuke i povrće kao što je zelena salata ili radić.

Platneni prekrivač za kavez tokom noći je obavezan! Dno kaveza pokrijte salvetama ili papirom kako biste sebi olakšali čišćenje.







Vrijeme za kupanje i let

Kanarinci vole da se kupaju te im tokom ljeta obezbijedite male kadice koje ćete ubaciti u kavez. Voda mora biti čista i ne previše hladna. Kadicu sklonite čim ptica završi sa kupanjem.

Kao alternativu stručnjaci savjetuju prskanje kanarinca toplom vodom iz boce kako bi njihovo delikatno perje bilo u top formi.

Obavezno ga pustite iz kaveza da bi protegnuo svoja krila. Prije nego otvorite vrata kaveza pobrinite se da su svi prozori zatvoreni kao i vrata prostorije u kojoj se nalazite, te da su zavjese navučene, a ogledala prekrivena kako ne bi zbunili kanarinca.

Brinite se s pažnjom i ljubavlju o vašim kanarincima i oni će vas nagraditi najljepšom pjesmom na svijetu.

Više o kanarincima pročitajte ovdje i ovdje.



Ukoliko ste ljubitelji životinja, razmislite o udomljavanju onih koji su napušteni i čekaju upravo vas da im pružite dom i ljubav.


Izvor fotografija

www.fotothing.com
www.feedem.co.uk